Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Spervuur aan Kamervragen over toekomst Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 326 
|
 destentor.nl - 12-04-2019 
HvS-2e_kamer_18-12-2018.JPG

Door Paolo Laconi

De Tweede Kamer heeft een spervuur aan vragen (hier) over de toekomst van Lelystad Airport afgeschoten op minister Cora van Nieuwenhuizen. In totaal zijn er 66 vragen op papier gezet. Die komen vrijwel allemaal hierop neer: hoe gaat de minister er voor zorgen dat er alleen vliegverkeer van Schiphol naar ‘Lelystad’ verhuist?

Van Nieuwenhuizen (VVD) stuurde eind maart haar nieuwe plan (hier) voor Lelystad Airport naar de Europese Commissie. Een omstreden plan waarmee ze tegen alle afspraken in autonome groei op het vakantievliegveld in Flevoland mogelijk maakt. De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft nu een waslijst met 66 vragen opgesteld. De Kamer wil vooral duidelijkheid van de minister hoe ze ervoor gaat zorgen dat er geen autonome groei plaats gaat vinden vanaf Lelystad.

Overloop
Lelystad Airport moet een ‘overloopluchthaven’ van Schiphol worden. Alleen maatschappijen die hun vluchten op Schiphol inleveren mogen vanaf Lelystad gaan vliegen. Dit is een harde voorwaarde (hier) van de Tweede Kamer, maar de Europese Commissie ligt dwars. Die vindt dit discriminatie en eist dat Nederland ook ‘nieuwe’ airlines toestaat op Lelystad; dus maatschappijen die níet afkomstig zijn van Schiphol. Onder druk van Brussel heeft Van Nieuwenhuizen haar plan, een zogenoemde ‘verkeersverdelingsregel’, aangepast. Nieuwe toetreders zijn nu wel toegestaan. Ze hoopt hiermee dat Brussel het licht voor Lelystad op groen zet.

Duidelijkheid
De Europese Commissie zal het plan-Van Nieuwenhuizen met spoed beoordelen. Als alles meezit beslist het kabinet in mei of Lelystad Airport volgend jaar opengaat of voor de derde keer wordt uitgesteld. Daarbij moet de minister ernstig rekening houden met de coalitiepartijen. Alleen haar eigen VVD wil autonome groei op Lelystad toestaan. CDA, ChristenUnie en D66 zijn daar faliekant tegen. Net als een ruime Kamermeerderheid.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 12-04-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

De afspraak bij Eindhoven Airport was indertijd ook dat vluchten van Schiphol overgebracht werden naar Eindhoven. Echter dat is niet gebeurd, Eindhoven Airport mag lekker doorgroeien en Schiphol ook! Waar waren toen deze 'eerlijke' politici toen dat besluit werd genomen. Omwonenden werden toen, nu en in de toekomst continue bedrogen met nietszeggende afspraken van de overheid (VVD/CDA). Moedertje Aarde heeft uiteindelijk het laatste woord.