Platform Vlieghinder Kennemerland
 

SP wil maatregelen tegen uitstoot van ultrafijnstof rond Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1114 
|
 ed.nl/regio/eindhoven 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Door: Ronald Otter

EINDHOVEN - De Brabantse SP-fractie vindt dat er maatregelen nodig zijn om de uitstoot van ultrafijnstof, door vliegtuigen die op Eindhoven Airport landen, te verminderen. De fractie heeft het college van GS opnieuw gevraagd om een onderzoek in te (laten) stellen naar de uitstoot rondom het vliegveld.

Een onlangs door het RIVM gehouden onderzoek rond Schiphol toont volgens de socialisten aan dat vliegverkeer 'extra schade, ziekte en dood veroorzaakt', zeker in de directe omgeving. De partij heeft de uitkomsten voor Schiphol 'vertaald' naar Eindhoven Airport.

In deze regio worden vooral Wintelre, Veldhoven en Meerhoven getroffen, aldus de SP. Het ontzwavelen van kerosine is volgens de SP een eerste maatregel die genomen zou moeten worden. Hierdoor wordt de uitstoot van ultrafijnstof verminderd. Ook wil de SP dat er zuinigere en stillere vliegtuigen worden ingezet.

Bekijk bericht op "ed.nl/regio/eindhoven"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Het is vreemd dat het COVM Eindhoven deze bedreigende overlast niet als een agendapunt heeft. Het COVM Commissie Overleg Voorlichting Milieuhygiëne heeft helaas andere prioriteiten. Namelijk zoveel mogelijk medewerking geven aan de ongestoorde uitbreiding van Eindhoven Airport. Zoals bij alle vliegvelden even stil blijven staan bij het steeds toenemend aantal klachten/meldingen overlast en vervolgens overgaan tot de orde van de dag. Er veranderd helemaal niets. Je kunt je afvragen wat eigenlijk de meerwaarde is van een COVM. Dat nu de SP een onderzoek wil instellen naar het ultrafijnstof is een goede zaak. Helaas is bij Schiphol nog steeds geen duidelijkheid of wie de echte veroorzaker is van de grote hoeveelheid ultrafijnstof. Een onderzoek bij Eindhoven zal helaas dezelfde uitkomst geven.
Zolang het vliegen spotgoedkoop blijft, o.a. door geen belasting te heffen op de kerosine, hebben omwonenden geen schijn van kans.