Platform Vlieghinder Kennemerland
 

SP Limburg wil stop van groei vluchten Maastricht Aachen Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 725 
|
 limburger.nl - 18-11-2018 
me_vliegtuig_IMG_0712.jpg

Door Claire van Dyck

De SP wil een stop op de groei van het aantal vluchten op de regionale luchthaven Maastricht Aachen Airport. De partij heeft een moratorium op de groei met als peildatum 1 januari 2018 opgenomen als een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart 2019, zegt lijststrekker Marc van Caldenberg.
Dat betekent desnoods snijden in het bestaande aantal vluchten. Het drukke luchtverkeer, de stijgende overlast en dito belasting voor het milieu moet een halt worden toegeroepen, vindt de SP. Ook binnen de huidige vergunning is nog – zij het beperkt – uitbreiding mogelijk. Dat moet niet worden toegestaan.

Van Caldenberg: "De pannen vliegen letterlijk van het dak. Provincie en luchthaven moeten in gesprek met de omwonenden en serieus luisteren naar de overlastklachten. Mogelijk moeten daar op termijn ook extra maatregelen aan worden gekoppeld."

Toename
Als gevolg van de economische groei is het aantal vrachtvluchten en passagiersvliegtuigen van MAA het laatste jaar fors toegenomen. Het aantal klachten over overlast van lawaai en fijnstof is eveneens fors gestegen.

Het SP partijprogramma is zaterdag in een besloten regioconferentie unaniem vastgesteld en de voordracht van de kandidatenlijst is volledig overgenomen, zegt van Caldenberg. Een ander speerpunt is meer zorg voor de natuur. De SP wil 10.000 extra bomen planten in de hele provincie en de veestapel in delen van de provincie inkrimpen en daarmee ook de mestfraude inperken. Afgelopen week liet ook justitie weten dat alleen krimpen van de veestapel grootschalig gesjoemel met mest kan beteugelen. Meer controleurs, zoals de minister stelt, gaat niet werken, zei de landelijk milieuofficier van het Openbaar Ministerie.

Werk
De SP wil ook meer banen voor Limburg en vooral betere begeleiding van werklozen naar een baan. Daarnaast verdienen succesvolle projecten voor gelijke kansen voor kinderen vanaf hun geboorte – zoals Kansrijk van Start in Heerlen – navolging in de hele provincie. De partij wil dat ieder schoolkind kan deelnemen aan schoolzwemmen en vindt dat scholieren en leraren gratis toegang moeten krijgen tot provinciale musea, zegt Van Caldenberg.

Ook de ledenvergadering van D66 stelde de kandidatenlijsten vast zonder wijzigingen, zegt de huidige fractievoorzitter Leon Vaessen. Hij staat op twee, achter de gedeputeerde Hans Teunissen. De partij heeft voor het eerst twee lijsten, één voor Noord- en één voor Zuid-Limburg.

Bekijk bericht op "limburger.nl - 18-11-2018"

Reacties op dit bericht