Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Slikken of stikken’ bij KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1145 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0334.jpg

Paul Eldering

AMSTELVEEN - KLM heeft haar personeel het mes op de keel gezet in de eerste cao-ronde met de vakbonden. Als die niet meegaan met harde KLM-maatregelen om weer gezond te worden, dan komen tot 2020 bijna 5000 banen op de tocht te staan, 15% van het totaal.
"Het is slikken of stikken". KLM’ers krijgen opnieuw te maken met loonbevriezing, minder vrije tijd, afbouw van bijzondere verlofdagen, strakkere roosters en meer goedkope flexwerkers. Wij eisen garanties, maar die krijgen we nog niet", aldus boze bondsbestuurders.
Air France KLM gaf gisteren de derde winstwaarschuwing van dit jaar af. De bedrijfswinst zal nog eens €200 miljoen lager zijn dan verwacht.

Loonsverhoging van 3%
KLM wil de arbeidskosten komende vijf jaar met 10% verlagen en productiever werken. Dit om het operationele resultaat naar minstens €600 miljoen per jaar te tillen. De meeste vakbonden eisen daarentegen een loonsverhoging van 3%. Volgens de KLM-directie is een verdubbeling van de winstmarge naar 7% nodig. Dit onder meer om te kunnen investeren in vloot, product, passagier en innovatie. De bonden vinden echter dat het loon omhoog moet „na jaren op de nullijn te hebben gestaan en honderden miljoenen te hebben bezuinigd”.

'Ontvlechting uitgesloten'
Volgens de KLM-directie zijn die bezuinigingen echter nog niet genoeg geweest en zijn er tot 2020 nog besparingen nodig van zeker €700 miljoen. KLM-topman Pieter Elbers vertelde de bonden gisteren daarbij dat KLM zonder Air France geen toekomst heeft. „We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontvlechting van de groep is uitgesloten. Wel moeten we onze werkprocessen veranderen. KLM moet wendbaarder en slagvaardiger worden, want de concurrentie doet het vaak beter wij. Zo doorgaan kan niet langer.”

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Het is voor ieder nooit leuk om je baan te verliezen, bevriezing van loon of iets dergelijks.
Zelfs niet, indien je werkzaam bent in een arrogante sector.
Maar het is een feit dat arrogantie een rode draad is in de sector!
Zowel naar het eigen personeel als de omwonenden!
Enkel de apen hoog in de boom, zorgen heel goed voor zich zelf.........