Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Slechte nachtrust door Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2138 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Door Sjaak Smakman

Een op de twaalf volwassenen in Kennemerland ondervindt ernstige geluidshinder van Schiphol. De helft van deze groep van omgerekend 31.000 inwoners heeft ook slaapproblemen door de vliegherrie.

Dat blijkt uit het eerste gedetailleerde onderzoek van de GGD Kennemerland naar de overlast die de luchthaven in de regio veroorzaakt. Uiteraard loopt de overlast sterk uiteen. In Zwanenburg/Halfweg, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Uitgeest is de ervaren overlast veruit het grootst met respectievelijk 30 procent, 24 procent en 22 procent. In Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort is dat percentage vijf of lager. De ernstige verstoring van de slaap is logischerwijs op vrijwel dezelfde manier verdeeld over de bevolking van Kennemerland.

Van verstoorde nachtrust is bekend dat die op langere termijn schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot onder meer hart- en vaatziekten en diabetes. Ernstige slaapverstoring meldt 4 procent van de inwoners, van matige slaapverstoring heeft nog eens 17 procent last. In totaal heeft dus meer dan een op de vijf inwoners in mindere of meerdere mate last met het slapen door het vliegtuiglawaai. Veruit de meeste slaapverstoring is in de late avond, de nacht en de vroege ochtend, maar ook overdag heeft nog ongeveer 3 procent van de inwoners er last van. Dat zullen vooral mensen zijn die vanwege nachtdiensten overdag moeten slapen, denkt de GGD. Niet verbazingwekkend is dat in de gebieden waar de meeste overlast wordt ervaren ook het merendeel van de mensen te vinden is dat zich zorgen maakt over de gevolgen van de luchtvaart voor hun gezondheid.

Volgens GGD-woordvoerder Arnoud Jansen is dit onderzoek vanwege de opzet lastig te vergelijken met andere cijfers, zoals de met computermodellen berekende geluidshinder. Die rekenmethode ligt momenteel onder vuur omdat die een veel te optimistisch beeld zou geven van het vliegtuiglawaai. Op basis van GGD-onderzoek van vier jaar geleden ziet de gezondheidsdienst een stabilisatie van het aantal ernstig gehinderden en slaapgestoorden. Ten opzichte van 2008 is de ervaren overlast kleiner geworden. De GGD verklaart dat uit de hinderbeperkende maatregelen die tussen 2008 en 2012 zijn genomen. Voor de ondanks het stijgende aantal vluchten gelijkblijvende hinder heeft de GGD niet direct een verklaring. Opmerkelijk is dat mensen die langer dan tien jaar in Kennemerland wonen, meer overlast rapporteren dan mensen die hier korter wonen. Een mogelijke verklaring is volgens Jansen dat de relatieve nieuwkomers weten waar ze aan beginnen, maar onderzocht is dat niet.

Verder rapporteert de groep van 50 tot 64 jaar de meeste ernstige hinder en slaapverstoring meldt. Ouderen hebben er minder last van, hoewel oudere mensen lichter slapen. Ook daarvoor heeft de GGD niet direct een verklaring. Het is volgens Jansen de bedoeling het onderzoek regelmatig, eens per vier jaar, te herhalen.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht