Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Slecht nieuws voor Lelystad Airport: bezwaar tegen geweigerde natuurvergunning afgewezen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 159 
|
 destentor.nl - 20-09-2022 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Door Paolo Laconi

Het bezwaar dat Lelystad Airport had ingediend tegen het niet verkrijgen van een natuurvergunning via de PAS-regeling is afgewezen. Daarmee is de opening van het vakantievliegveld wederom problematischer geworden.

Lelystad Airport stond op de lijst met projecten die via de PAS-regeling (Programma Aanpak Stikstof) gelegaliseerd zouden worden. Projecten, waaronder Lelystad Airport, die onder een bepaalde hoeveelheid stikstof-uitstoot bleven, kwamen in aanmerking voor de PAS-regeling en konden via deze weg een noodzakelijke natuurvergunning krijgen.

Eerder dit jaar besloot minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) echter dat Lelystad Airport via de PAS-regeling géén natuurvergunning krijgt. Door foutieve berekeningen, stoot de luchthaven straks veel meer stikstof uit dan vooraf was becijferd. Lelystad Airport ging tegen het besluit van de minister in beroep.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, dat het bezwaar beoordeelde, komt nu tot de conclusie dat deze niet-ontvankelijk is. Dat betekent dat Lelystad Airport definitief geen natuurvergunning krijgt via de PAS-regeling. ‘Weer een stapje richting afblazen vliegveld Lelystad’, laat de bekende stikstofstrijder Johan Vollenbroek weten.

Nieuwe vergunning aangevraagd
Dat wil overigens niet zeggen dat de beoogde vakantieluchthaven in de toekomst niet alsnog een natuurvergunning kan krijgen. Via de normale weg heeft de Flevolandse luchthaven een aanvraag ingediend, maar over de uitkomst daarvan is nog niets bekend. Wel zal Lelystad Airport op zoek moeten naar voldoende stikstofruimte om te mogen uitbreiden. Volgens experts komt dit in de praktijk neer op het uitkopen van tientallen middelgrote veehouderijen om hun stikstofrechten over te nemen.

De opening van Lelystad Airport is in het verleden al vier keer uitgesteld. Afgelopen juni maakte het kabinet bekend pas in 2024 een definitief besluit te nemen over de toekomst van de luchthaven. Vanuit Oost-Nederland is er veel bezwaar tegen het vakantievliegveld, met name de laagvliegroutes worden gevreesd.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 20-09-2022 "

Reacties op dit bericht