Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Segers: Nog geen besluit nemen over opening Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 322 
|
 ad.nl 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Door Hanneke Keultje

Zonder het tweede advies van de commissie-Remkes, die het kabinet adviseert over de stikstofcrisis, kan er geen besluit worden genomen over de opening van Lelystad Airport. Dat zegt ChristenUnie-leider Gert Jan Segers.

Zijn uitspraak, op het partijcongres in Utrecht, staat lijnrecht tegenover minister Cora van Nieuwenhuizen, die gisteren (Lees hier) zei dat het omstreden vliegveld volgend najaar open kan voor vakantievluchten. ,,Het liefst eerder.” De VVD-bewindsvrouw zei ervan uit te gaan dat het stikstofprobleem voor de luchtvaart snel kan worden opgelost, omdat de sector er maar beperkt aan bijdraagt.

Volgens Segers maakt de stikstofcrisis de toekomst van Lelystad Airport alleen maar moeilijker. ,,Zonder het luchtvaartadvies van de commissie Remkes kunnen we nog geen besluit nemen over opening van vliegveld Lelystad. Het besluit was al ingewikkeld, maar is door de stikstofcrisis nog ingewikkelder geworden.”

De commissie-Remkes komt op verzoek van ChristenUnie-minister Carola Schouten eind december met een derde advies (het tweede gaat over de weidegang van koeien), waarin de commissie stikstofadvies moet geven over de luchtvaart. In de ChristenUnie-achterban ligt de opening van Lelystad Airport gevoelig. De partij vreest door de lage aanvliegroutes hinder voor omwonenden, in een regio waar veel ChristenUnie-stemmers wonen.

Hobbels
ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins noemt de uitspraken van Van Nieuwenhuizen ‘onverstandig om op dit moment uit te spreken’. ,,Er zijn nogal wat hobbels te nemen. Alle informatie moet eerst op tafel liggen en daarvoor moeten nogal wat stappen worden gezet.” De stikstofcrisis noemt Bruins ‘een extra hobbel’.

Voor boeren, waarvan ook een bijdrage in het oplossen van de stikstofcrisis wordt gevraagd met warme sanering van boerenbedrijven, is het onbegrijpelijk dat er tegelijkertijd een nieuw vliegveld wordt geopend. ,,Ik hoor het de boeren zeggen”, stelt Bruins. ,,Ik snap dat, ik hoor die pijn. Alle sectoren moeten hun deel bijdragen. Daarom willen we een duidelijke uitspraak van de commissie Remkes.”

Ondanks de weerstand tegen het nieuwe vliegveld in Lelystad verwierp het congres een motie die de partij opriep ‘te overwegen volledig af te zien van steun aan Lelystad Airport’ met een ruime marge – 417 stemmen tegen, 127 stemmen vóór. De partij presenteerde op het congres ook de luchtvaartvisie, waarin wordt getwijfeld aan de groei van de luchtvaartsector in ons land en wordt gepleit voor meer inspraak van burgers.

Toekomst
De kleinste coalitiepartij richt de blik anderhalf jaar voor de verkiezingen op de toekomst. De partij lanceerde bij het 40ste partijcongres in het Utrechtse Beatrixtheater een dromengalerij met plannen die zij in de toekomst hopen te realiseren. Die ‘dromen’ moeten de basis vormen voor het nieuwe verkiezingsprogramma.

De lijst, waar bij de lancering 35 ‘dromen’ op staan, varieert van een feestje voor mensen die voor het eerst mogen stemmen tot het schrappen van NAVO-steun aan Turkije. Ook wil de partij een ‘nieuw debat over de waarde van ongeboren leven’, dat de winkels op zondag gesloten blijven en dat asielaanvragen onafhankelijk worden beoordeeld, zonder ‘politieke sturing’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dromen
Partijleider Gert-Jan Segers nodigde tijdens zijn speech alle leden uit om de komende tijd ook dromen toe te voegen (zie hier). Ook gaat Segers tijdens huiskamergesprekken input vragen voor het nieuwe verkiezingsprogramma.

Zelfde onderwerp, maar toch iets anders. van de NOS. Lees hier.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

COALITIE NIET HEILIG

Eindelijk een signaal dat het langzamerhand tot misdadige proporties leidende beleid van dit kabinet openlijk in twijfel wordt getrokken.
Nu D66 over een minister voor"wonen& milieu" beschikt - een portefeuille die niet gemakkelijk met deze langzamerhand misdadige luchtvaart expansie valt te verenigen - komt de CU als coalitie partner met dit niet mis te verstane signaal.

Daarom: Sanering Schiphol A.S.A.P. !

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Jammer dat dhr Seegers een kleine partij voorzit. Als het huidige kabinet klapt zal deze partij geen enkele invloed meer hebben omdat het FvD een grote meerderheid zal verkrijgen.......helaas is dit een vliegpartij. Wedden dat Paternotte overstapt.