Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schipholtopman Dick Benschop: ‘Juist nu moet Lelystad ervan komen’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1122 
|
 parool.nl 
Schiphol_klimaatactie_191214_WP_7648.JPG

Door Herman Stil

Dieprood kleurt Schiphol in de coronacrisis. Toch biedt de neergang volgens Schipholtopman Dick Benschop ook een uitgelezen kans om fouten uit het recente verleden te herstellen. Maar dan wel met Lelystad Airport en een doorgetrokken Noord/Zuidlijn.

Zo ben je topman van een vliegveld dat vecht om groei in goede banen te leiden, zo leidt je een uitgestorven luchthaven. “Ik heb dit jaar echt periodes gehad dat ik met een steen in de maag over Schiphol liep,” zegt Dick Benschop. “We gingen in het voorjaar van 100 naar 3 procent. Met de zomer kwam de hoop, daarna laaide het virus weer op en gingen we wéér steil naar beneden.” En nu is de boel opnieuw bijna op slot. “Dat is een ontzettende tegenvaller.”

Toch kijkt hij positiever naar het komende jaar. “De vaccins komen er nu echt aan, dat zullen we in de luchtvaart vanaf het tweede kwartaal van 2021 gaan merken. Maar dat betekent niet dat alles meteen terug is bij het oude. De economie heeft een enorme klap gehad. Ik verwacht niet dat we voor 2024, 2025 terug zijn op het oude niveau.”

De overheidssteun voor KLM, goed voor de helft van het verkeer op Schiphol, is een opsteker. “Het is fijn om te zien dat Nederland KLM helpt, dat is cruciaal. We vormen met zijn allen één systeem, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, bedrijven. We blijven in de gaten houden hoe het met de ander gaat, want we moeten wel sámen terugkomen.”

Benschop (62) moet die crisis noodgedwongen op afstand managen, alhoewel hij anderhalve dag per week door de terminals, in de bagagekelders of op de platforms rondloopt. “Ik heb mezelf anders leren kennen door dat online werken. Ik ben directer, opener en persoonlijker geworden. Als ik het niet weet, dan zeg ik het nu ook. Ik zoek meer klankborden voor ik besluiten neem.”

“Maar ik mis het persoonlijke. Zeker bij de lastige gesprekken die we nu met mensen hebben omdat we reorganiseren. Het is zo moeilijk dat op de menselijke manier te doen die bij een persoonlijk gesprek hoort.”

Honderden banen verdwijnen
Want de coronaklap heeft het luchthavenbedrijf, dat ook de vliegvelden bij Eindhoven, Rotterdam en Lelystad uitbaat, gedwongen te saneren. Daarbij verdwijnen honderden arbeidsplaatsen, waaronder die van zes van de twintig directeuren. “Crises hebben altijd een menselijk gezicht. Het beeld van geparkeerde vliegtuigen had nog iets fascinerends. Maar als het om mensen gaat, is het vooral pijnlijk.”

Tegelijkertijd kan hij de strijd voor een gezonde toekomst voor Schiphol en de Nederlandse luchtvaart niet parkeren omdat er een crisis woedt. “We zijn allemaal erg bezig met het nu, met Covid-19, de consequenties. Het zou makkelijk zijn om zeggen dat de rest wel even kan wachten. Maar die enorme klappen geven ons juist de kans de lessen toe te passen die we over groei, duurzaamheid en veiligheid hebben geleerd. Zodat we ongecontroleerde groei die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt, niet opnieuw laten gebeuren.”

Daarbij worden de grenzen van de regels opgezocht. “Een aantal maatschappijen is dit jaar verdwenen, maar we hebben hun slots, hun start- en landingsrechten, niet opnieuw uitgegeven – wat eigenlijk wel moet. Zo voorkomen we dat er weer ongebreidelde groei ontstaat en er vluchten bijkomen naar bestemmingen die we al meer dan voldoende bedienen.”

Corona biedt Schiphol volgens Benschop juist een tweede kans. “De terugval geeft ons een aantal jaar voor gecontroleerd herstel. Met minder hinder en overtuigende stappen qua duurzaamheid. Daarmee gaat de belasting van Schiphol behoorlijk omlaag terwijl de opbrengsten, maatschappelijk en economisch, toenemen. Zo creëren we ook ruimte in de geluidszones voor broodnodige woningbouw: Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam. We willen juist geen koekoeksjong zijn dat alle ontwikkelingen in de regio onmogelijk maakt.”

Internationale treinen
De bal ligt volgens hem niet alleen bij de luchthaven, maar ook bij de politiek. Zoals bij het voornemen om vluchten te vervangen door internationale treinen. “Die passen niet meer in onze overvolle tunnels en station. Daarom is het zo belangrijk dat de Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken om het lokale vervoer op te vangen, waardoor in de treintunnels ruimte ontstaat voor internationaal verkeer.”

Helemaal averechts werkt de politieke roep om de voor november 2021 geplande opening van Lelystad Airport opnieuw uit te stellen of helemaal te schrappen – zoals regeringspartij ChristenUnie na vier jaar steun nu in haar verkiezingsprogramma zet. Dat werkt volgens Benschop rücksichtslose groei met pretvluchten op Schiphol en overlast in de omgeving juist in de hand.

Weerstand tegen groei Schiphol
“Je kunt niet nu zeggen dat Lelystad wel dicht kan omdat er de komende jaren minder vluchten zijn. Dan loopt Schiphol juist weer vol. Om het internationale overstapnetwerk van Schiphol te beschermen, moeten vluchten die daar niet aan bijdragen nu naar Lelystad.”

Maar vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt de opinie zich tegen Schiphol te keren. Onlangs bleek uit een enquête in opdracht van het kabinet dat de helft van de Nederlanders voor krimp van de luchtvaart is; vier jaar geleden was dat nog 14 procent.

“Dat is een signaal dat het anders moet,” zegt Benschop. “Groei is een enorm beladen woord geworden dat mensen afschrikt. Maar als we de balans tussen hinder en voorspoed verbeteren dan betekent groei, gematigde groei, iets heel anders. Daarvoor is vast een meerderheid te vinden. Iedereen heeft dit jaar kunnen zien wat de consequenties zijn als de luchtvaart instort. Niet alleen voor economie en maatschappij, maar ook voor mensen.”

‘Drukte op luchthaven slechts incidenteel
Schiphol mag het grootste dramajaar in zijn bestaan meemaken, de ophef eerder deze maand over drukte op het vliegveld lijkt ouderwets. Beelden van lange rijen bij de paspoortcontrole en incheckbalies zijn volgens de luchthaven incidenten, veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden, met onder meer vluchten die kort op elkaar landden en onderhoud aan de automatische paspoortpoortjes.

“We hebben daarvan geleerd en nemen sneller maatregelen om het aantal passagiers beter te managen,” aldus Benschop. “In onze app gaan we toevoegen dat mensen zien waar het druk is, zodat mensen beter afstand kunnen houden. We zijn bezig alle data uit onze activiteiten en die van de Luchtverkeersleiding, marechaussee, afhandelaars en luchtvaartmaatschappijen te combineren. Met de gegevens die dat oplevert kunnen we alles beter op elkaar laten aansluiten.”

Bekijk bericht op "parool.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit CASTRICUM

We komen nooit meer af van virussen als Corona. Daarbij is Schiphol het knooppunt van het vliegensvlug verspreiden van opeengehoopte horden aan mensen en virussen.

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Nog nooit zo'n enorme verzameling drogredenaties bij elkaar gezien. Zielig zo'n man


Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Wat een ontstellende gladjakker, net als zijn voorgangers overigens! Er klopt helemaal niets van zijn zielige verhaal. Ik heb berekend, dat we de komende 30 jaar met deze plannen een continue groei in Lden en Lnight gaan zien. De hinderbeperking zal niets anders zijn dan hinderconcentratie boven het zgn. buitengebied, met ook weer opvulling in het binnengebied op termijn. De grenzen van de regels worden niet opgezocht maar de grenzen van ieder fatsoen door de gebrekkige bescherming, of eigenlijk het ontbreken van welke bescherming dan ook, steeds weer overschreden. Dit gaat ook over vele mensen is zeker zeer pijnlijk. Een groter koekoeksjong is in dit land niet denkbaar!

Juist nu moet Schiphol inbinden en stoppen met uitbreiden van een verziekte leefomgeving!

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Benschop kan het niet helpen. Hij zit met de sector in een psychologische groeibubbel die een tunnelvisie veroorzaakt. Als Schiphol volgens de luchtvaartnota een verbindingsschakel voor thuismarktpassagiers (60 % van de passagiers) moet worden, kan het herstel na corona een kleiner Schiphol opleveren, dat echt minder hinder en luchtvaart-CO2 veroorzaakt. Dan kunnen de trucs voor zogenaamde hindervermindering achterwege blijven. Goed voor reputatieherstel van de sector, want daar gaat het niet goed mee.

De normale vakantievluchten hoeven dus helemaal niet verplaatst te worden. Lelystad kan een vliegveld voor kleine luchtvaart blijven. De tijdelijke luchtverkeersleiders kunnen terug naar Schiphol-Oost. Tot groot genoegen van de vliegers van kleine vliegtuigen die op Lelystad VFR (op zicht) vliegen.

Cora's groeiverdienmodel, dat levert pas echt een hausse aan goedkope pretvluchten en onnodige groei van overstapvervoer op. Dat groeimodel is volstrekt overbodig en zeer schadelijk voor de leefomgeving en het klimaat. Opmerkelijk dat het kabinet blind en doof is voor het inzicht van minstens de helft van de bevolking. Voor het feit dat er geen draagvlak meer is voor luchtvaartgroei, ook als je die het frame matig geeft. Dat frame typeert nu juist die tunnelvisie.

Hopelijk snappen steeds meer politici dat het groeiverdienmodel uit het luchtvaartbeleid moet verdwijnen. Dat de luchtvaart beperkt kan en moet worden tot het volume dat voor een redelijk goede verbinding van zakelijk Nederland nodig is, met ruimte voor normaal particulier vervoer zonder excessen. Dan houd je een luchtvaartnota over die minder luchtvaart oplevert dat wel een groot maatschappelijk nut heeft en een zo laag mogelijke inbreuk maakt op veiligheid, leefomgeving en klimaat.

Parlement en politieke partijen: pak die kans. Kies voor beperkte luchtvaart en tegen een groei waar geen mens in Nerderland behoefte aan heeft. Je kunt er met het pas gemeten maatschappelijke draagvlak voor een kleinere luchtvaart heel goed mee scoren. Komt dat niet prima uit, zo vlak voor de verkiezingen?

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Nerderland had natuurlijk Nederland moeten zijn.

Geplaatst door anoniem1 uit nederland

Een iets minder irrealistische schatting dan eerdere inschattingen van diverse partijen in de sector (eind 2020,2021,2022,2023).

Maar nog steeds veel te optimistisch.

Mijn eigen eerdere inschatting (10 jaar en mischien wel nooit) lijkt mij nog steeds realistisch al is de situatie wel een stuk erger geworden,het "nooit" is daarmee iets minder onwaarschijnlijk.
Ik hoop nog steeds dat ik het helemaal fout zie overigens maar tot dusverre verlopen de zaken zoals gevreesd.

40%+ van de vluchten met 20% van de reizigers. Een grote investering en bet op het uiteindelijke herstel van de sector in nederland.
In eerste instantie had ik hier een heel lang verhaal gemaakt over het hoe en waarom maar dat is zinloos denk ik.
Men wil het niet zien in den haag,misschien kan men het ook niet zien. En heel misschien ziet men het wel gedeeltelijk,heeft men inmiddels twijfels,maar is men niet meer in staat van de eenmaal gekozen route af te wijken.
Afwijken van een eenmaal gekozen route is vaak ook niet de beste methode als je ergens wilt komen dus dat men nu volhoud,ondanks steeds duidelijkere signalen dat men op de verkeerde weg zit, dat is wel te begrijpen.
De economische gevolgen van verkeerde beslissingen,als gevolg van dogmatisch denken en het vasthouden aan bepaalde belangen in een tijd van grote disruptie, zullen groot zijn vrees ik. Het is den haag niet echt aan te rekenen. Vanuit een bepaald perspectief was het onvermijdelijk dat dit zou gebeuren.

Het is overigens elke dag nog steeds erg druk op schiphol tijdens de spits. Alle webcams van de aankomst en vertrek hal zijn uit de lucht gehaald.
Echt relevant is het niet meer in het grote geheel dus ook daar maak ik mij niet druk om.

Laten we hopen dat het allemaal heel erg blijkt mee te vallen,ook voor de sector zelf.
Dat heeft ondanks het mogelijk terugkeren van de overlast toch wel een grote voorkeur boven het slechte en m.i meer realistische scenario .
Als het afgelopen jaar iets geleerd heeft dan is het toch wel dat veel zaken waarover we ons in het verleden heel erg druk maakten uiteindelijk misschien niet zo heel belangrijk zijn.
De omwonenden kunnen zich in elk geval aanpassen (verhuizen) al zou dat mbt de overlast niet nodig moeten zijn.

Iedereen de beste wensen voor het komende jaar.
En om af te sluiten nog een paar random thoughts.

Economie dient de mens en niet andersom.
Het lange termijn verlies overstijgt uiteindelijk het korte termijn gewin met een factor groter dan 10. Het grote verschil tussen mensen en dieren is dat mensen de toekomst kunnen zien en daar op kunnen anticiperen.
Helaas zijn korte temijn belangen en individueel gewin vaak een verstorende factor om dat in het belang van de mensheid als geheel ook daadwerkelijk te doen.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Ik wijs op een aantal samenlopende reële veranderingen in de maatschappij en adviseer politici daarop in te spelen:
(1) De bevolking is voor de overgrote meerderheid niet meer voor groei van de luchtvaart; bijna de helft wil krimp. Dit is een teken dat de luchtvaart veel te groot en de hinder veel te dominant is geworden. Het zou politiek heel onverstandig zijn om daar niet naar te luisteren.
(2) Door corona is krimp niet meer nodig. Het komt nu aan op een herstel naar een omvang die voor onze samenleving nuttig is, en niet meer dan dat. Dan kan de hinder ook echt minder dominant worden.
(3) Het ministerie van IenW heeft met het centraal stellen van vier realistische publieke belangen aangegeven hoe je tot dit volume kunt komen. Impliciet valt uit het publieke belang van verbinding af te leiden welk volume dan niet nuttig is, namelijk voortgaande groei van de overstapfunctie en van vervoer dat de sector wel omzet, maar Nederland geen waarde oplevert. Dit deel van de luchtvaartnota zit echt goed in elkaar. Ze hebben goed naar de Rli geluisterd en begrijpen dat het streven naar steeds grotere mainports voorbij is.
(4) Het kabinet begrijpt ook goed dat de luchtvaart eigenlijk het Parijs-akkoord moet volgen, maar is nog te terughoudend om dit stevig door te voeren. Terwijl de opwarming zich al onmiskenbaar voordoet, ook bij os. Ook daarvoor moet de luchtvaart echt krimpen. Zie het onderzoek van Natuur en Milieu. Ook de WTL heeft dit geconcludeerd. Het kabinet verschuilt zich achter het slappe, op continue groei gerichte reductie-systeem van ICAO, met de eveneens slappe redenering dat ze daarmee de hele wereld volgen. Lemmingengedrag: iedereen springt in het water, dus wij ook. Nergens voor nodig, maar dat besef is nog niet ingedaald.
(5) Er is nog steeds een krachtige lobby van een sector die mank gaat aan een verouderd bedrijfsmodel plus bijbehorende tunnelvisie van luchtvaartgroei, sterk geworden in dertig jaar groeibeleid. Beide kunnen kennelijk alleen van buiten af veranderd worden. Sommige coalitiepartijen zitten vanwege de lobby en de historie tegen die visie aan. Gezien de bovenstaande verschuivingen in de maatschappij wordt het hoog tijd dat de grote partijen die nog steeds pro luchtvaartgroei zijn (VVD, CDA, D66?, PvdA?), zich realiseren hoe ingrijpend hun tijdbeeld en achterban in een paar maanden gewijzigd zijn.

Realistisch of niet lijkt me volstrekt irrelevant. Het gaat er om dat er reële veranderingen gaande zijn die de toekomst van de luchtvaart in banen kunnen leiden die sterk van de historie afwijken en voor onze samenleving veel beter zijn.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

OPSTELLING COMMISSIE LUCHTVAART VERDIENT ALLE AANDACHT

Hans Buurma heeft de kern van de zaak hierboven zeer duidelijk aangegeven!

De opstelling van woordvoerders van genoemde partijen verdient alle aandacht en daarmee de opstelling van de partijtop van de grote, landelijke partijen. Het lijkt er sterk op dat de afstand tussen die toplaag en achterban erg groot is geworden. Meegesleurd in internationaal te megalomaan denken in termen Rond HUB Airports te ontwikkelen MEGALOPOLEN - met steeds verder van de burger georganiseerd Metropoolbestuur - komt de door steeds meer burgerplatforms, organisaties en ook vertegenwoordigers van het Midden bestuur beschreven ongewenste ontwikkeling helaas rap dichterbij.
Neem alleen al de terechte brandbrief namens 56 gemeenten en 4 Provincies (!!!) die het straks Super preferent verklaren van de Polderbaan en Kaagbaan met enorme concentratie van hinder aan de kaak stelt. En zo zijn er inmiddels talloze waarschuwingen en signalen waar genoemde, verblinde partijtoppen nog steeds aan voorbij lijken te gaan.

Terug naar de Commissie Luchtvaart die wellicht ergens tussen 19 februari en het extra verkiezingsreces van de Tweede Kamer de Luchtvaartnota 2050 nog gaat behandelen.

Wat kan worden ondernomen om de partijen die nog in boven omschreven "lobby bubbels" verkeren wellicht van gedachten te doen veranderen?





Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

Correctie: moet zijn 19 januari en afhankelijk van dan geldende beperkingen vanwege de covid-19 pandemie..............................


Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Bij het herlezen van het artikel zag ik weer eens welke doortrapte semantiek Benschop gebruikt:

“Groei is een enorm beladen woord geworden dat mensen afschrikt. Maar als we de balans tussen hinder en voorspoed verbeteren dan betekent groei, gematigde groei, iets heel anders. Daarvoor is vast een meerderheid te vinden. Iedereen heeft dit jaar kunnen zien wat de consequenties zijn als de luchtvaart instort. Niet alleen voor economie en maatschappij, maar ook voor mensen.”

Groei is dus slechts een beladen woord. Als je het woord verandert in gematigde groei in balans met hinder, dan verdwijnt de meerderheid voor krimp. Het hier te berde brengen van de krimp ten gevolge van corona wekt de suggestie dat Schiphol ook zou instorten als de groei niet doorgaat. Hij weet best dat dit nonsens is.

Overigens betwijfel ik of hij zich realiseert dat krimp van Schiphol heel goed past bij de verandering van de functie van de luchthaven van overstaphaven naar verbindingsschakel tussen internationaal werkend Nederland en de wereld. Alleen voor thuismarktpassagiers, niet voor passagiers uit Europa.

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Met mijn rekenmodel vind ik dat de groei in aantallen op de Polderbaan (en Kaagbaan) de komende dertig jaar met de huidige (m.i. veel te hoge) geluidsnormen schrikbarend gaat toenemen.

Ik zal dit hier toelichten. Stelt u zich voor dat de overheid zich houdt (is nog maar de vraag natuurlijk) aan het totaal van 29000 nachtvluchten en dat deze worden uitgevoerd over de Polderbaan en de Kaagbaan. Ik hanteer even de verdeelsleutel 50%-50%, dan komt dit uit op 14500 vliegbewegingen (vtb’s) op beide banen over een heel jaar (van 365.25 dagen). Met de nacht van 23-07 u (8 u) zijn dit er ca. 40 per nacht op iedere baan. Stellen we nu dat men met de nieuwe navigatietechniek (‘Performance Based Navigation’ (PBN)) om de 70 s een vliegtuig kan laten passeren, dan zijn dit er 3600/70 dus ca. 51 per uur. Maximaal zijn dit er dan overdag (07-19 u) 12*51 = 612 en in de avond (19-23 u) 4*51 = 204. Per etmaal kom ik dan uit op 612+204+40 = 856 vliegbewegingen, oftwel 312544 per jaar (de fysieke limiet bij de afgesproken hoeveelheid nachtvluchten). Toch best wel veel, vindt u niet? In de praktijk zal het wel minder zijn, want dit hangt af van de doorvoersnelheid van die vliegtuigen op de luchthaven en de inzet van andere banen tengevolge van andere omstandigheden zoals de windrichting. Maar ondanks dit is een verdubbeling van de ca. 400 die per etmaal voorkwamen in de jaren 2007-2019 wellicht haalbaar.

Ik heb verschillende voorspellingen berekend op basis van de aantallen vtb’s gerealiseerd voor het jaar 2019 en met de groeipercentages van 2.1% (tussen 2020 en 2030) en 1.5% (tussen 2030 en 2050), die genoemd werden in de Luchtvaartnota 2030-2050 (LVN 30-50). Dit levert ca. 190000 vtb’s op voor de Polderbaan (en Kaagbaan) in 2050. Daarnaast heb ik een lineaire extrapolatie gedaan met uitgangspunt de realisatie van 2007-2019. Dit komt uit op ca. 220000 vtb’s. Als we ervan uitgaan dat momenteel ca. 30 vluchten per uur kunnen worden uitgevoerd en we verhogen dit tot 51 (een factor 51/30 = 1.7) keer zoveel en ik ga uit van de situatie in 2019 met de groeipercentages die in LVN 30-50 staan dan vind ik zelfs dat tegen 2048 de fysieke limiet van 312544 kan worden bereikt. We kunnen er dus van uitgaan dat in 2050 op de Polderbaan (en Kaagbaan) ergens tussen de 190000 en ca. 300000 vtb’s worden uitgevoerd. Wellicht is 250000 een waarschijnlijk aantal. Let wel, dit zijn alle Schiphol vtb’s van rond 1990!

U zult begrijpen dat dergelijke aantallen voor onderwonenden een horror-scenario gaan betekenen en dat de vermeende hinderbeperking niet anders is dan hinderconcentratie voor de ongelukkigen, die door LVNL hiervoor worden uitverkoren. Dit kan alleen maar leiden tot een storm van terechte verontwaardiging en grote sociale onrust, waarbij voor geweld moet worden gevreesd!

Het openen van Lelystad zal hierbij geen vermindering geven, dat even ter verduidelijking. Waarom niet? Omdat de hubgroei hiermee alleen maar wordt versterkt.

Als we dan ook de klimaat- en andere milieueffecten meerekenen zult u begrijpen dat dit gewoon ontoelaatbaar is!

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

"Iedereen heeft dit jaar kunnen zien wat de consequenties zijn als de luchtvaart instort"
Dat klopt, het was een verademing om in het mooie voorjaar van de rust en de blauwe luchten te kunnen genieten. En raar maar waar, juist in 2020 is de werkloosheid als door een wonder niet toegenomen, maar nog verder afgenomen! En ook het bedrijfsleven heeft een prima jaar achter de rug. We eindigen zelfs met een record op de beurs. Als er iets duidelijk is geworden dan is het wel dat we met heel veel minder vluchten toe kunnen, en dat we het megalomane Schiphol, thuishaven van het veel te grote en onrendabele KLM, kunnen missen als kiespijn. Zie ook https://schipholwatch.nl/2020/12/16/economie-niet-afhankelijk-van-luchtvaart/
Waarom vinden we dit niet terug in de interviews met lieden als Benschop en Elbers? En in interviews met van Nieuwenhuizen en Hoekstra? Een veel kritischer geluid vanuit de journalistiek is zeer gewenst om het dogma van tafel te krijgen.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Je vindt het niet terug in kranten die luchtvaartgroei vanzelfsprekend vinden en dus behept zijn met dezelfde tunnelvisie als ik híerboven aan Benschop heb toegeschreven. Dertig jaar mainport-groeipolitiek laat diepe sporen na.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

BOVENDIEN: GROTE ONVEILIGHEID EN AANTASTING NATUUR & LANDSCHAP!

Bovenop de uiterst zorgelijke, hierboven geschetste, vlieghinder komen bij dit soort onmenselijke aantallen vliegbewegingen ook nog een uiterst onveilige vlucht afhandeling en grove aantasting van Natuur & Landschap door stikstof en nadere uitstoot.

De combinatie van Natura 2000 kustgebied en (sinds kort:) Bijzonder Provinciaal landschap, dat onmisbaar is voor een gezonde leefomgeving en vestigingsklimaat, is totaal niet te combineren met deze idiote uitspattingen van de luchtvaartsector. Op basis van foute berekeningen reduceerde Schiphol het oppervlak van uitstoot al op grove wijze!

Partijen als VVD, CDA, UL en UVP in Uitgeest - die de afwaardering rond Groot Amsterdam steunen en hun eigen regio opzadelen met dit soort krankzinnig luchtvaartbeleid! - plaatsen zich in feite buiten de samenleving en leveren hun regio uit aan het morbide MRA bestuur dat zich op de Zuid As heeft genesteld om een soort Schiphol Megalopool /Aerotropolis te vestigen. Hoe ver kan ongezonde rancune gaan, zo lijkt de vraag?

En waar blijft een ferme standpuntbepaling van het PVRC/PVK bestuur dat dit allemaal ziet gebeuren en toch in stilzwijgen volhardt? Covid 19 mag geen excuus zijn om de leden in grote onzekerheid te laten en er op deze website maar steeds het zwijgen toe te doen!