Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol ziet groeimogelijkheden ondanks toename overlast

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 931 
|
 ad.nl 
schphol_DSC_3247.JPG

Schiphol zegt dat verdere groei mogelijk is, omdat de luchthaven ruim onder de afgesproken norm van geluidsbelasting blijft. Dit stelt Schiphol zelf na een studie die is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Uit de studie blijkt echter ook dat de overlast voor woningen in de omgeving is toegenomen.

Het aantal woningen dat te maken heeft met zeer veel geluidsoverlast is sinds 2015 toegenomen van 10.100 naar 11.000, op basis van 500.000 vluchten per jaar. Omdat de afgesproken norm echter 13.600 is, zegt Schiphol dat de geluidsbelasting 19 procent onder de norm blijft en de luchthaven dus kan groeien.

Ernstige hinder

Het aantal mensen dat ernstige hinder ondervindt van het vliegverkeer ligt op 117.500, terwijl de norm ligt op 166.500. Het aantal mensen dat door vliegverkeer gestoord wordt in hun slaap is gelijk gebleven op 24.500, terwijl de norm ligt op 45.000. ,,We kunnen concluderen dat de geleverde en afgesproken inspanningen van de luchtvaartsector om stiller te gaan vliegen en daarmee hinder te beperken zijn gehaald', zo stelt de luchthaven in het rapport.

Volgens de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland vinden de meeste inwoners van de provincie dat Schiphol niet verder moet groeien. ,,Vliegen is bijzonder slecht voor het milieu en de gezondheid. De luchtvaart is wereldwijd verantwoordelijk voor 10 procent van het broeikasgaseffect. Een vliegtuig dat opstijgt stoot een triljoen deeltjes fijnstof uit. Evenveel als een miljoen vrachtwagens op de snelweg'', aldus de federatie.

Duurzaam en veilig
Het onderzoek is een zogeheten milieueffectrapportage (MER) die op advies van het ministerie is uitgevoerd op basis van Europese rekenregels. Schiphol wil de resultaten gaan bespreken met partijen die betrokken zijn bij de groei van de luchthaven, zoals de luchtvaartsector, bewonersorganisaties en de overheid. ,,Dit is een basis om verdere ontwikkeling van Schiphol mogelijk te maken, op een duurzame en veilige manier", stelt de luchthaven zelf.

Omwonenden, die een vertegenwoordiger naar de presentatie van Schiphol stuurden, stellen dat uit de cijfers blijkt dat er maar een klein beetje groei mogelijk is. Dit omdat meer woningen last ondervinden van de luchthaven.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht