Schiphol-zaak tegen staat sleept voort door bemoeienis nieuwe partijen

Een lopende procedure tussen omwonenden en de Staat over geluidshinder rondom Schiphol is een stuk ingewikkelder geworden. Inmiddels bemoeien ook luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en twee lobbyclubs zich met de zaak die daarmee een stuk langer gaat duren.
Het Gerechtshof Den Haag liet vandaag in een tussenvonnis weten dat KLM, KLM Cityhopper, Transavia, Martinair, Delta Air Lines, TUI Airlines, Corendon, Schiphol, Air Transport Association of America (A4A) en de International Air Transport Association allemaal mogen meedoen in het hoger beroep.
Het gevolg hiervan is een flinke vertraging van de zaak, die in juli van 2022 begon en in maart 2024 leidde tot een eerste uitspraak. De rechtbank Den Haag stelde toen vast dat de Staat het belang van omwonenden van Schiphol stelselmatig ondergeschikt had gemaakt aan de luchtvaart bij besluitvorming over het luchtverkeer van en naar de luchthaven.
Tenminste 173.000 directe omwonenden en circa 259.000 mensen in Nederland waren en zijn hiervan de dupe, omdat zij hinder ondervinden van het geluid dat vliegtuigen maken.
Hoger beroep
De Staat ging in hoger beroep tegen deze uitspraak. Vooral omdat het kabinet alle door de rechtbank Den Haag geconstateerde gebreken niet kon herstellen in de 12 maanden die de rechtbank de Staat daarvoor gaf en dat een jaar na de uitspraak inderdaad het geval blijkt te zijn.
De uitspraak van de rechtbank Den Haag schudde ook de luchtvaartsector wakker. Want ging de procedure aanvankelijk alleen nog tussen een stichting van omwonenden en de Staat, na de aankondiging van het hoger beroep meldde zich ineens de genoemde luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en twee belangenverenigingen: A4A en IATA.
Lees ook hier: Madlener negeert wens Kamer over verder terugdringen geluidsoverlast Schiphol
Die realiseerden zich dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor hun bedrijfsvoering, en lieten het Gerechtshof weten dat ze als zelfstandige partijen op willen komen voor hun belangen. Het Hof staat dit nu toe, met als belangrijkste argument dat het verstandig is om alle partijen aan één tafel te houden.
Verschillende procedures
Op deze manier hoopt het Hof te voorkomen dat opnieuw verschillende rechtbanken in verschillende procedures en tussen verschillende partijen tegengestelde uitspraken doet. Zo oordeelde de rechtbank Den Haag bijvoorbeeld eerder dat het aantal vluchten van en naar Schiphol omlaag kon zonder een Europese procedure te doorlopen. De Hoge Raad zei in een andere zaak dat dit juist niet kon zonder die procedure te doorlopen.
Nieuwe tegenstrijdige uitspraken hoopt het Hof nu dus te voorkomen. Maar als gevolg daarvan wordt de zaak tussen de omwonenden en de Staat wel ingewikkelder en gaat de zaak ook langer duren.
Gaat langer duren
Het Hof heeft de nieuwe partijen tot 8 april de tijd gegeven om stukken in te dienen. Wanneer het hoger beroep vervolgens inhoudelijk wordt behandeld, en wanneer er dan eindelijk een einduitspraak is, werd uit het tussenvonnis niet duidelijk.
Toch zijn de omwonenden niet ontevreden. Ze zien dat "stap voor stap" wordt toegewerkt naar een inhoudelijke behandeling in het najaar, hopen op een uitspraak rond de jaarwisseling en zeggen zich te blijven inzetten voor een rigoreuze aanpak van de geluidsoverlast die circa 1,5 miljoen mensen rond Schiphol raakt. "Alleen een drastische vermindering van het vliegverkeer leidt tot een voor Nederland passende luchthaven."
Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest
De Wet Luchtvaart is zo opgesteld, dat dit binnen alle normen valt en biedt totaal geen bescherming tegen een toenemende herrie. We zijn letterlijk overgeleverd aan de willekeur van LVNL, die mag bepalen wie erop vooruit gaat en wie driedubbel mag worden gepakt.
Het Hof staat toe dat luchtvaartmaatschappijen als zelfstandige partijen op komende voor hun belangen mogen meedoen met als belangrijkste argument dat het verstandig is om alle partijen aan één tafel te houden. Men vergeet dat er in alle besluiten in het verleden juist die belangen altijd volledig werden veiliggesteld en maximaal werden begunstigd ten koste van de leefomgeving en de omwonenden, wat uiteindelijk werd gekarakteriseerd als onrechtmatig handelen door de Staat, wat het ook is. Het druist tegen de Grondwet in en tegen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mensen.
Er is maar een conclusie mogelijk: men kan niet alle belangen van de sector blijven dienen en tegelijkertijd de leefomgeving van velen in dit land verbeteren. De sector zal nu echt moeten inleveren om dit doel te bereiken.
Men zal trachten door middel van de dubieuze geluidmaten zoals Totaal Volume Geluid met de rekenmodellen aan te tonen dat groei kan met minder hinder, en er volledig aan voorbijgaan dat men vele inwoners ernstig gaat benadelen ten gunste van anderen.
Minder vliegen is de enige echte oplossing, die nu alweer op de lange baan wordt geschoven.
Terwijl allerlei bedrijven zich inzetten voor de energietransitie en een duurzame ontwikkeling wordt voor de luchtvaart weer een uitzonderingspositie geschapen, die niet langer te verdedigen is.