Schiphol wil aantal privévluchten halveren vanwege geluidsoverlast

Door Ruben Koops
Schiphol steunt het voornemen van het kabinet om ongeveer de helft van het aantal privévluchten te verbannen van de luchthaven. In deze toestellen zitten maar heel weinig mensen, terwijl zakenjets wel een groot deel van de geluids- en milieubelasting op de luchthaven veroorzaken.
Als de luchthaven zijn zin krijgt zou dat ongeveer een halvering zijn van het aantal privévluchten van en naar Schiphol. Dat staat in een voorstel dat de luchthavendirectie heeft ingediend bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Vanaf dit najaar mag de luchthaven niet langer de geluidsnormen overschrijden, de consequentie is wat het kabinet betreft dat er jaarlijks ruimte is voor maximaal 460.000 starts en landingen. Slechts 2,5 procent hiervan mag voor rekening komen van privéjets, veel minder dan nu.
Ultrakorte vluchten
Het aantal privévluchten groeit de laatste jaren stormachtig. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat ook het aantal ultrakorte vluchten binnen Nederland en Vlaanderen hierdoor flink groeide. Een op de tien privévluchten is korter dan 200 kilometer. In de meeste gevallen gaat het om positioneringsvluchten, waarbij een businessjet leeg naar een luchthaven vliegt dat zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de passagier ligt. Ook de toestellen van het kabinet doen hier aan mee.
Lees ook hier: Korte privévluchten voor een tijdwinst van 20 minuten: ook regering doet er aan mee
Veel geluidshinder
Volgens Het Parool vertrokken of landden er in 2022 in totaal 22.372 privévluchten, terwijl dat er binnen het nieuwe geluidsplafond niet meer dan 11.500 mogen zijn. Dat komt neer op een halvering.
De maatregel kan ook op steun rekenen van KLM, de grootste gebruiker van Schiphol. "De kleine luchtvaart zorgt voor 20 procent van de geluidshinder op Schiphol", zegt KLM-topvrouw Marjan Rintel tegen de krant.
Lees ook hier: Minder vluchten, meer hinder: 'Vliegtuig zorgt voor geluidspiek'
Volgens de branchevereniging van bedrijven die privévliegtuigen verhuren en beheren levert de 'general aviation', zoals dit type vluchten genoemd wordt, een belangrijke bijdrage aan de economie. "De bedrijfsluchtvaartindustrie is een belangrijke motor en zorgt in de sector voor 9.000 banen en twee miljard euro per jaar aan economische groei in Nederland", zegt woordvoerder Roman Kok van de EBAA. "Met name deze sector heeft een goede reputatie op het gebied van innovatie en investeringen."
Kok bestrijdt de claim van KLM dat privéjets relatief veel geluidshinder veroorzaken. "De vliegtuigen die gebruikt worden in de sector zijn juist stiller en duurzamer dan die van de reguliere luchtvaart doordat ze vaak kleiner en nieuwer zijn."
Extra vervuilend
Uit een onderzoek van instituut CE Delft in opdracht van Greenpeace zou blijken dat een privévlucht gemiddeld 5 tot 7 keer zo vervuilend is per persoon als een commerciële vlucht, afhankelijk van het type toestel.
Een tochtje van het regeringstoestel PH-GOV tussen Rotterdam en Amsterdam, wat regelmatig voor komt, kost ongeveer 1000 liter kerosine.
Bron: RTL Nieuws
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest