Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol weet niet wat overlast is

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2635 
|
 trouw.nl - 18-01-2020 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Door Stephan Steinmetz

Omwonenden ondervinden geluidshinder van luchthaven Schiphol. Maar ook in steeds meer plaatsen verderop beklaagt men zich over het vliegtuiglawaai, het ‘oorverdovende lawaai van overkomend vliegverkeer boven mijn woning’ en het voortdurende ‘verscheurend gedender’, zoals een inwoner van Egmond aan den Hoef het eind 2018 in de Volkskrant zei.

In de discussie erover komt geregeld het argument langs dat het stiller worden van vliegtuigen de hinder niet doet afnemen omdat een forse toename van het aantal vluchten dat ruimschoots tenietdoet. Als je alle vluchten op een hoop gooit klopt dat. Maar als je inzoomt op de banen afzonderlijk, en daarmee ook op de dorpen, ontstaat een ander beeld. In 1990 (Schiphol zat toen op 200.000 vliegbewegingen) startten en landden ruim 71.000 lawaaiige toestellen op de Zwanenburgbaan. In 2016 ­waren dat er 69.000, stuk voor stuk minder lawaaiig. Ook de Buitenveldertbaan verwerkte in 2016 minder vliegtuigen dan in 1990. Voor de dorpen aan de uiteinden van deze twee banen leveren de minder lawaaiige toestellen dus werkelijk minder geluid op.

Lees dit Trouw artikel verder via onderstaande link..................

Bekijk bericht op "trouw.nl - 18-01-2020 "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door sara uit amstelveen

????? raar artikel. De Bas heeft een prijs gewonnen voor best luisterend oor. Ik woon HG***F T mijn hele leven in Amstelveen XXFTJZAsxd de overlast is sinds 3 jaar niet te harden.

“Het enige wat helpt is mensen in hun klachten serieus nemen en proberen wat aan hun situatie te doen. Hun huis isoleren of een cursus mindfulness aanbieden, mensen een gratis rondleiding geven, een bloemenbon of een andere bocht maken in de lucht of wat dan ook...''

Serieus nemen met klachten??? Burgers geld geven om te verhuizen en informeren over de schade die ze potentieel oplopen aan hun lichaam tgv van ultrafijnstof (vroeg overlijden als je pech hebt aan dementie).

Een cursus mindfullness??? Daar gaat het toch niet om. Het gaat om verstoorde nachtrust, om slapeloosheid daardoor, om de hele dag herrie aan je hoofd. Kerosine dampen inademen. Daar gaat het om.

''Ook de Buitenveldertbaan verwerkte in 2016 minder vliegtuigen dan in 1990????'' Ik ben nooit uit mijn bed geramd toen. Het waren er vorig jaar zeker 45000. Vanmorgen was het om vijf uur klaar. Dalende vliegtuigen naar de kaagbaan zg glijvluchten, de hele dag afbuigende vliegtuigen vanuit de zwanenburgerbaan. Ik ben woest op Shiphol en onze overheid. Woest bosbranden, overstromingen, orkanen en ze stoppen niet. Moeder aarde vergaat en we kijken er naar.

Geplaatst door M.A van Hout uit Amsterdam

Klopt Sarah, ook ik word gillend gek. Een gevangene in huis met ramen en roosters dicht omdat je weg stinkt van de kerosinedampen! Inmiddels heb ik mijn prachtige tuin verkocht omdat ik ook daar gierend gek werd. Iedere dag ben ik op zoek naar een plek buiten Osdorp waar ik even rust kan vinden. Waterleidingduinen. ...mooi niet....Noordwijk/Katwijk....mooi niet.... En ja...ik ga om deze redenen verhuizen! Ik laat me weg pesten door die walgelijke firma die Schiphol heet. Serieus nemen? Niemand neemt je serieus, onze VOLKSVERTEGENWOORDIGING al helemaal niet. Ik ben heel boos en de wanhoop nabij.
Ik weet zeker dat wanneer ik hier nog lang moet blijven mijn gezondheid er aan gaat!
Maar dat mag gewoon in 'gaaf' Nederland van Rutte!

Geplaatst door sara uit amstelveen

M.A van hout, ik vind dat zo rot om te lezen. Het biedt me wel troost, we zijn er niet alleen in. Verhuizen is het best en daar echt voor gaan, met een mooie nieuwe tuin. De woede is zo herkenbaar.

Geplaatst door Josje uit Amsterdam

Geluid boven een bepaald volume kost energie en maakt je moe, en uiteindelijk verzwakt het je afweer. Vanmiddag lag ik op bed met de naweeën van een griep terwijl er om de paar minuten een vliegtuig laag overkwam. Helaas is een rustige zondagmiddag een schaars goed geworden. Ik hou daarom in bed mijn oren stijf dichtgedrukt. Ligt niet erg comfortabel, maar dat went. Op een gegeven moment is je energie gewoon op en wil je dat lawaai niet meer horen. Oordoppen helpen niet, flink hard je oren dichtdrukken tegen je schedel wel enigzins. Zo kun je me trouwens ook tegenkomen bij een wandeling in het park. Misschien heel apart en hyperindividueel, maar het is pure zelfbescherming, mijn systeem kan niet voortdurend in de vechtstand staan.
Een citaat uit hetrartikel kan ik onderschrijven: 'Vliegtuiggeluid is moeilijk te hanteren door de uitwaaierende frequenties'. Het geluid kan zo snel een piek bereiken dat het in periodes dat er laag wordt gevlogen volkomen natuurlijk is dat je lichaam in de alarmstand gaat staan als het een vliegtuig hoort naderen. Uit ervaring weet je dat het geluid pijlsnel tegen je pijngrens aan gaat zitten.

Geplaatst door Klaar uit Oegstgeest

Vandaag, zondag 19 januari, zijn wij in Oegstgeest weer aan de beurt.
Noordenwind.
Dan weet ik al weer hoe laat het is.
De hele dag denderden vliegtuigen over mijn huis.
Op 625 hoogte.
Schiphol ligt 28 km verder.
GODVERDOMME, GEK WORDT IK HIER VAN!
Nergens een rustig moment.
Nergens is meer stilte.
De hele dag door.
Elke minuut zo’n herriebak.
Wie grijpt in?
Waar is onze Overheid die z’n burgers moet beschermen tegen dit gek wordende lawaai.
Hoe lang moet dit geweld nog duren voordat ik zelf......

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Als ik dit zo lees maakt het niet uit waar je woont, als ik dit zo lees maakt het niet uit wat de windrichting is, als ik dit zo lees maakt het niet uit of je 5 km of 30 km van shithol woont........

Ik kan jullie en mezelf alleen maar heel veel Overlevingsdrang toewensen, ja overlevingsdrang! Ik overleef en ik weiger voor de trein te springen door die klote herrie en dat klimaatslopende klote vliegTUIG!

Geplaatst door Baard uit Heiloo

@Klaar. Ik leef met je mee Klaar!. Ik weet precies wat je voel!. Morgen wind weer naar het zuiden. Ik ben me nu al weer aan het voorbereiden. Krijgen wij ze weer over op 625 meter. Ik lig in mijn bed al op ze te wachten . Ben meestal daarvoor al wakker. Na de eerste herrie maar opstaan. Kan ik toch niet meer slapen!. Dan ff naar de windrichting kijken en constateren dat het de hele week weer zuid of zuidwestelijke wind wordt. Zoals haast altijd het geval is. Vandaag was voor ons (Heiloo) een rustdag. Alleen na 22.30 de stijger. Moordneigingen krijg je ervan.
Sterkte!

Geplaatst door Sara uit Amstelveen

Ik leef ook mee. Was wel weken rustig. Dus bij jullie is het heftiger. Na een paar weken merk je dat je weer jezelf bent.. vanacht wordt het moeilijk bij deze wind elk uur wakker. Ik wou dat we iets konden doen.

Geplaatst door Sara uit Amstelveen

@Josje wat iets helpt zijn oorbeschermers voor bij het schieten. Ik heb deze gekregen van bevriend jager. Ze houden het een deel van het geluid tegen dat via het been naar binnen dringt. Ik doe eerst was oorplugs en dan die oorbeschermers eroverheen. Even wennen maar bijna zo goed als je handen op je hoofd. Heel erg veel sterkte. Ik hoop dat de wind morgen omhoog waait. Een vreemd nieuw natuur fenomeen. Geen vliegverkeer mogelijk. Of een gigantisch software probleem dat dagen duurt. Zo dat iedereen even echt rust kan pakken.Geplaatst door Gerard uit Purmerend

Wat een raar artikel. Net of op 35km wonen nog wat uitmaakt, en het alleen om aantallen gaat. Tegenwoordig komen de vliegtuigen ook over Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Hoorn, Purmerend enzovoorts elke paar minuten over, en ook al regelmatig op 600-900m. Dat was vroeger totaal niet zo. Komt door parallel baangebruik dalend verkeer Polderbaan en Zwanenburgbaan, maar ook door gelijktijdig vertrekkende en aankomende routes over deze plaatsen te leggen. En door steeds langer wordende wachtlussen voor de Polderbaan en Zwanenburgbaan, waarbij de vliegroutes over het Markermeer steeds noordelijker gelegd worden. Ook in bijvoorbeeld Hilversum komen steeds meer vliegroutes laag over. Er is de afgelopen Karen veel meer veranderd dan Trouw vermeld. Suggereren dat het vooral iets psychologisch is, is onzin. Het zit ook in de toonhoogte en het type geluid (dat gierende/jankende). Precies wat mensen ook niet langdurig kunnen hebben van stofzuigers en bladblazers en huilende en schreeuwende kinderen.

Geplaatst door V.O.S. uit Ut

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Hoe deze waanzin in het kwadraat, te stoppen?
Dat kan door uw stemgedrag.
Niet stemmen op pro-luchtvaartpartijen, maar op partijen die er ook klaar mee zijn en die zijn er gelukkig.
Dat kan betekenen dat Rutte en zijn mee-lopers naar huis worden gestuurd.
Want een Rutte 4 mag er absoluut niet komen, want dan wordt het land nog verder geruïneerd .
Breek de politieke invloed van het witte-boorden criminelen kartel, af.


Geplaatst door LM uit Uitgeest

Ik ben sinds twee maanden verhuisd. Weg van 200 vliegtuigen per dag op 600 meter en alle nachtvluchten (woonde Uitgeest Noord). Ik voel me een ander mens. Wordt weer vrolijk en met energie wakker. Mijn kind slaapt uit tot half 8, ipv 6. Het is bizar, en de beste beslissing ooit. Gelukkig hadden wij die mogelijkheid. Sterkte allen en bedankt voor deze site. Het was een steun dat ik niet de enige was.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

"Andragoloog Stephan Steinmetz (1956) was actief in de journalistiek en het lokaal bestuur."

Sindsdien de weg kwijt?

Sanering Schiphol A.S.A.P. !

Geplaatst door Barg uit Amsterdam

@LM waar ben je naartoe verhuisd? Als ik zo op de radar kijk blijven er niet veel plekken over, behalve Groningen misschien. Maar daar storten de woningen in dankzij het grote geld. Wat een land...

Geplaatst door anoniem1 uit nederland

In het westen van nederland is houten de veruit beste gemeente. Net buiten de randstad maar nog steeds niet al te ver naar amsterdam.
Zeist is ook goed (heb daar zelf gewoont) maar heeft bij wind uit het zuiden wel alle vetrek routes naar het oosten die je duidelijk hoort. (zonde want daar zijn hele mooie bossen)
Als je wilt verhuizen lees je dan goed in in de herindeling luchtruim die er aan zit te komen met waarschijnlijk verandering van een aantal routes. Juist daarom is het zo belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over de plannen van schiphol en wat die in de praktijk gaan betekenen,dan kan de burger ook een goede keuze maken voor de lange termijn.
In noordholland heb je juliana dorp dat volgens het kaartje rustig zou moeten.

Geplaatst door Gerard uit Castricum

Wij wachten inderdaad op de details van de herindeling van het luchtruim.
De kop van Noord Holland was nog redelijk vrij van vliegterreur, met dank aan de militairen die dat luchtruim wel claimden maar er niet vlogen, maar de vraag is hoe dat er straks gaat uitzien.
In het oosten van Nederland, denk aan omgeving Emmen, zijn nu nog rustige gebieden. Maar de rust wordt schaarser en schaarser.

Geplaatst door Josje uit Amsterdam

Sara, hartelijk bedankt voor de tip. Kan in de Schiphol-survival gids!

Geplaatst door Gerard uit Purmerend

Anoniem1: Julianadorp ligt naast luchthaven De Kooy. De hele dag helikopters over je huis. En op elke mooie zomerdag privétoestellen die het leuk vinden langs de kustlijn te vliegen.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

@Anoniem1 ,

Klopt wat Gerard zegt en de kop van N-H ligt ook onder een vliegroute van
Lelystad.
Tip 2 : er staan heeeeeeel veeeeel huizen te koop in J dorp....................

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

“ stuk voor stuk minder lawaaiig” blijkbaar werkt de Schiphol en rechtse klootzakken propaganda, gewoon keihard liegen over stiller, zuiniger, duurzaam etc. en de rechtse media en burger pikt het wel op en herhaalt deze leugens vanzelf.
De feiten, 3 x zoveel vluchten, meer kerosine en vervuiling dan ooit, schiphol tankt meer dan heel NL bij elkaar en de vliegtuigmodellen zijn gewoon vrijwel hetzelfde als vroeger m.n 747, 777, 737 etc en absoluut niet stiller.

Geplaatst door Steven uit Gouda

Hier in Gouda is het helaas echt bar en boos. Al het stijgend verkeer naar het zuiden van welke baan dan ook en welke windrichting dan ook komt over Gouda oost. Dus alle dagen van de week, alle uren, ruim 150 per dag.
Weliswaar op 2,5 kilometer maar dat maakt de hinder er niet minder groot.
Overigens voor hen die wachten op het luchtruim 2023: Er komt een traject van 2023 tot ongeveer 2035 voor civiel verkeer. Ik sprak hierover vorige week met de directeur luchtruimherziening. Wel komt in september 2020 een voorkeursnota hoe men denkt het luchtruim ongeveer in te delen in grove materie als: juist wel over een stad of juist niet.. Maar zeker weten of je onder start of landingsroutes komt te wonen: verhuizing uitstellen tot 2035 of later.