Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol vernietigt de atmosfeer

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 936 
|
 NU.nl 23 juni 2018 
23-06-2018_001.JPG Bekijk of download het gehele artikel 'Schiphol vernietigt de atmosfeer'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Verleden jaar was de windrichting hoofdzakelijk uit zuidelijke richting(en).
Dit jaar, tot nu toe, uit noordelijke richtingen(en).

Hoe de wind ook waait, Schiphol zet altijd een flink aantal mensen (en dieren) in de exorbitante herrie en vervuiling.
De luchtvaartsector was ooit iets 'magisch', nu 100 jaar later, is het verworden tot een massa vervoersbedrijf dat de planeet en haar inwoners enorme schade toebrengt.
Schade die eigenlijk niet meer te herstellen is, want de hogere luchtlagen worden chemisch van samenstelling gewijzigd.
En dat enkel voor geld................ hoe diep de mens is gezonken, zal blijken indien het halve landoppervlak op de planeet onder water is komen te staan...............

Geplaatst door Michiel uit Voorschoten

Dag in dag uit. Honderdduizend commerciële vluchten, honderdvijftigduizend commerciële en niet commerciële/militaire vluchten wereldwijd. Bijna 24.000 kerosinebommen doorkruizen onze atmosfeer dag in dag uit. Om knettergek van te worden.
De meeste vliegen op 10 km hoogte, daar is de atmosfeer 200x dunner dan op de grond. Vlak bij de ozonlaag in de stratosfeer. Beschermt tegen de dodelijk UV straling van die enorme gloeiende gasbol op 150 miljoen km afstand van de aarde. En die het leven mogelijk maakt.
Dag in dag uit braken vliegtuigen 3 - 5 miljoen ton CO2 en NOx uit. Het CO2 gehalte staat anno 2018 nu op 407 ppm, was in 1800 nog maar 280 ppm. In de laatste 50 miljoen jaar ging deze toename niet zo snel. Ook niet tijdens de interglacialen. Jaarlijks gaat 40 miljard ton antropogene CO2 de lucht in, de natuurlijke uitstoot is maar 500 miljoen ton. En dan gaat volgens de luchtvaartbranche het aantal vliegtuigen verdubbelen tot 2035. Heathrow krijgt een 3e baan om "door te groeien" naar 750.000 vluchten per jaar. En globale speler te blijven na de Brexit (en de ego van haar CEO te strelen). Schiphol blijft duwen tegen de 500.000 aan tot die barrier doorbroken wordt. En dit zijn niet de enige die willen groeien, groeien, groeien....
Artikel 21 van onze Grondwet is inmiddels buiten werking gesteld. Van 6.00 - 23.00 uur voortdurend onder een deken van uitlaatgassen en overvliegend lawaai. De meest vreemde namen staan op die vogels...wat moeten die vreemde vogels hier? Vanuit onze tuin "genieten" van deze wonderen der techniek...Sprakeloos worden we ervan.
En daar was Parijs. Klimaatbescherming, maar luchtvaartbranche was er niet bij. Natuurlijk niet. Al die 5000 gedelegeerden in Parijs kwamen comfortabel met....het vliegtuig. Van de Noordpool tot de Zuidpool. Die laatste smelt harder dan ooit. Misschien zelfregulering na Montreal? Beetje bio kerosine uit frituurvet?
Duurzaamheid is het paradepaardje van de politiek geworden. Maar ook aan de "klimaattafel voor transport" onder Wiebeltje komen ze er niet uit. Ongelimiteerde mobiliteit staat in het neoliberale denken van dit kabinet en de rest van deze wereld buiten kijf. Tot de dramatische gevolgen van dit doorgedraaide groeisysteem de boel platlegt. En de mensheid in haar zondigheid gedecimeerd worden door Moeder Natuur.

Geplaatst door M uit U

Michiel, het probleem met de mens is dat hij meestal pas iets leert als er een ramp gebeurt. En de klimaatverandering gaat langzaam en met horten en stoten, dus als een warme zomer het jaar erop wordt gevolgd door een frisse zomer, denkt de gemiddelde Nederlander dat het wel meevalt met die klimaatverandering. En vroeger waren er toch ook warme zomers, en er waren toch ook mini-ijstijden? En extreme weersomstandigheden kan je ook nog altijd gewoon aan 'de natuur' wijten. Dus het valt wel mee, toch? Het feit dat de oceanen dankzij de CO2-toename in de lucht nu al voor een deel volkomen dood zijn geworden waardoor voedselsystemen zullen instorten, ontgaat de meesten...

Ik las onlangs een Amerikaans artikel waarin de huidige CO2-toename wordt vergeleken met een van de massale uitstervingen in het verre verleden. Men had ontdekt dat vulkanische activiteit toen een enorm steenkolenbekken in de brand had gezet, met gigantische hoeveelheden CO2 tot gevolg. Dat leidde tot hogere temperaturen, tot verzuring van de oceanen, ineenstorting van voedselketens en het massale uitsterven van het leven op aarde. De hoeveelheid CO2 die toen is uitgestoten, blijkt aardig overeen te komen met de hoeveelheid die wij al 150 jaar in de atmosfeer pompen. En wij doen dat ook nog eens veel efficiënter dan die brandende steenkoolbekkens in de oertijd.

Maar we gaan liever goedkoop op vakantie naar Thailand, en bestellen wat zonnepanelen om onze gemoedsrust af te kopen.

Geplaatst door Michiel uit Oestgeest

@M uit U.
Persoonlijk denk ik niet dat de mensheid direct bezwijkt onder de klimaatcrisis die wel gaat komen. Wat overlast door hittegolven en wateroverlast. Maar de techniek in "rijk" Nederland kan dat tijdelijk verzachten. Maar de komende financiële crisis gaat ons decimeren. Immers we liggen sinds 2008 aan het infuus van de corrupte centrale banken van de Eurozone, V.S., GB, Japan en China. Deze hebben een gigantische hoeveelheid liquiditeit uit "dunne lucht" de wereld ingegooid. Wat omhooggaat zoals de "too big to fail" banken, beurskoersen, huizenmarkt, consumptiemaatschappij gaat even hard weer omlaag. Schulden moeten afgelost worden en met gratis geld en 0% rente gebeurt dat dus niet. Overheden en burgers hebben niet van 2008 geleerd. En zo zal de welvaart verdwijnen als sneeuw voor de zon. De vraag naar vliegen zal ook verdwijnen en dus de overlast. Kijk maar naar de ineenstorting van de wereldwijde luchtvaart rond 2008.
Ik geef toe het is wat apocalyptisch, maar de mensheid wordt gedreven door hebzucht, egoïsme, kortetermijn denken en concurrentie. Het neoliberalisme dat in NL onder Rutte en zijn trawanten aan de Hofvijver nu volkomen tot bloei gekomen is laat een andere zwarte kant van de mensheid zien. De burger wordt geofferd voor het grootkapitaal en de zichzelf verrijkende "dividend" elite. Bereid u lokaal dus voor op de komende klap, verbouw je eigen voedsel, herstel de sociale cohesie in je eigen buurt en doe alles lokaal.
Want het huidige systeem is volkomen onhoudbaar.

Geplaatst door M uit U

Ik vrees dat ik je gedachten prima kan volgen, Michiel. Er komt ongetwijfeld een nieuwe crisis (dat is sowieso een soort natuurwet), en met alle instabiliteit die er momenteel is en het feit dat we niets geleerd hebben van de vorige crisis, kan de klap dit keer veel harder aan komen. Een klimaatverandering zal dat nog verder verergeren, omdat je dan opeens ook je basale zekerheden - eten, drinken, veilige woonplek - kwijt raakt.