Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol telt zakenjets en helikopters niet mee

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1774 
|
 Noordhollands Dagblad - Frans van de Berg 
hv_luchtfoto_9745.jpeg

Om te voorkomen dat Schiphol het maximum aantal vliegbewegingen overschrijdt, wordt wettelijk geregeld dat zakenvluchten niet meetellen. Ook helikopters vallen daar buiten. Samen duizenden spookvluchten.

Tot en met 2020 zijn op Schiphol maximaal 500.000 vliegbewegingen toegestaan. Volgens de wettelijke regels gaat het daarbij om handelsverkeer. Dat betekent dat de politiehelikopters die op Schiphol-Oost staan, sowieso buiten de telling vallen. De helikopters stegen en landen vorig jaar 4.672 keer.

Maar daarnaast staat op Schiphol-Oost een terminal voor het afhandelen van zakenjets. Daarbij gaat het om toestellen voor maximaal 19 passagiers zoals zakenlieden, ministers en popsterren. Verder hebben de Kustwacht en de NLR daar een toestel staan. Samen goed voor 12.607 starts en landingen.

In de tellingen houdt Schiphol de helikopters en ’general aviation’ buiten de cijfers, maar wettelijk gezien vielen de zakenjets wel onder handelsverkeer. Daarmee kwam Schiphol afgelopen jaar op 507.580 vliegbeweging, zo klaagde een bewoner bij de inspectie. Het ministerie past de omschrijving van handelsverkeer nu aan.

Bekijk bericht op "Noordhollands Dagblad - Frans van de Berg"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem

Schiphol heeft het plafond in 2017 dus wel degelijk overschreden en daarmee de wet overtreden,want toen was de definitie nog niet aangepast.
Afspraken maken met Schiphol en binnen de ors heeft dus geen enkele zin. Men breekt de afspraak en dan verandert men de definitie om het voor volgend jaar kloppend te maken. Ook niet de eerste keer dat iets dergelijks gebeurt.
De ors bewijst de bewoners geen dienst,in tegendeel. Hulde voor de vertegenwoordigers die de eer aan zichzelf hebben gehouden en zijn opgestapt.
Ors en alderstafel hebben geen bestaansrecht meer,het is een farce.

Geplaatst door anoniem

Schiphol zegt hiermee feitelijk het alders akkoord op,want het akkoord was gemaakt op basis van de oude definitie. Die definitie dan jaren later eenzijdig veranderen kan natuurlijk nooit,dat zou in het zakenleven ook nooit kunnen,is contract breuk.

Graag een reactie van bewoner vertegenwoordigers wat voor stappen zij nu gaan ondernemen nu het alders akkoord is opgezegt.

Geplaatst door anoniem

Die reactie die gaat niet komen,dat weet ik nu al.

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

@anoniem 7 feb 10:15:19. U stelt: 'het akkoord was gemaakt op basis van de oude definitie'. Waar blijkt dat uit? want ik heb ook gehoord dat de wet nu wordt aangepast aan het Aldersakkoord.

Geplaatst door anoniem

De nieuwe definitie was er nog niet toen het akkoord was gemaakt? De enige en wettelijke definitie was de oude definitie,dat maak ik op uit dit artikel.


Verzoek aan de web beheerder om mijn reacties te verwijderen. Ik wil de discussie hierover verder niet verstoren en negatief maken. Eigelijk zou ik me er helemaal niet meer druk over moeten maken:(

Geplaatst door anoniem uit aalsmeer

Alle afspraken uit het herziene Aldersakkoord zijn nooit in de wet vastgelegd.
Dit is de reden dat Schiphol in het gebruiksjaar 2017 alle gemaakte afspraken uit dit schijnakkoord niet is nagekomen.
Hierdoor wordt er niet op gehandhaafd door ILT. Dit lijkt verdomd veel op het al een jaar of 6
niet handhaven door ILT op de handhavingspunten want het nieuwe normen- en handhavingsstelsel is nog steeds niet van kracht door het ontbreken van een nieuwe MER.

1. meer dan 32.000 nachtvluchten ipv de afgesproken 29.000 in 2017.
2. 2+2 baangebruik in 2017 ruim overschreden
3. nu blijkt dat ook het maximum aantal vtb's van 500.000 is overschreden in 2017.
Het laatste wordt nu even snel gerepareerd door de definitie van Handelsverkeer in de wet
aan te passen v.w.b. de zakenjets.
Dit verkeer wordt dan niet meer wettelijk als handelsverkeer gekwalificeerd en valt dan buiten
de tellingen vtb's. Heel vreemd want deze jetmotoren zijn wel luidruchtig en vervuilend.
Voor Schiphol zelf viel de laatste categorie altijd al tot het z.g. General Aviationverkeer maar dit terzijde.

Kortom, afspraken gemaakt in de ORS niet nakomen en traineren is de ideale manier van de overheid om Schiphol door te laten groeien en de bewonersvertegenwoordigers in de ORS zijn kansloze tegenstanders.