Schiphol: stop met stunten
Reactie Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op onderzoek veiligheidsrisico’s Schiphol
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid zet grote vraagtekens bij de veilige afhandeling van vliegverkeer door Schiphol. Volgens de raad moeten veiligheidsrisico’s structureel verminderen en kan verdere groei niet veilig worden opgevangen. “Dat kan maar één ding betekenen”, aldus Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “Schiphol moet stoppen met prijsstunten: het aanbieden van lage landingstarieven om maar zoveel mogelijk prijsvechters aan te trekken. Om de veiligheid van passagiers en de 2 miljoen inwoners rondom Schiphol te garanderen kan de luchthaven niet verder groeien.”
De luchthaven Schiphol is wat landingstarieven betreft een van de goedkoopste grote luchthavens van de wereld. Schiphol houdt die tarieven zo laag omdat ze zoveel mogelijk wil groeien. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert nu dat bij de huidige en verwachte groei de veiligheid niet meer voor 100 procent gegarandeerd kan worden. En dat Schiphol met de huidige bedrijfsvoering niet verder kan groeien.
“Een groeistop levert alleen maar winst op”, aldus Akkerman. “Gezondheidswinst en geluidswinst voor de 2 miljoen buren van Schiphol. Winst voor het milieu. En ook winst voor de BV Nederland. De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur adviseerde de regering najaar 2016 al niet meer in te zetten op de groei van mainport Schiphol. De luchthaven wordt qua belang voor de economie – slechts 1% bbp (bruto binnenlands product) - snel ingehaald door datacenters en de creatieve industrie.”
Bovendien heeft Nederland zich gecommitteerd aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Akkerman: “Om de twee graden doelstelling te halen zouden Nederlanders in hun leven sowieso al niet meer dan 35 keer kunnen vliegen, zo blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau CE-Delft.”
Akkerman: “Ik hoop dat de formateur dit rapport bovenop de stapel legt van alle adviezen die ze krijgt. En dat de onderhandelaars kiezen voor de veiligheid van de passagiers en de 2 miljoen buren van Schiphol. Het nieuwe Kabinet moet niet uitgaan van de groei van Mainport Schiphol, maar investeren in Nederland als Mainport voor ICT-dienstverlening, Innovatie en Creatieve Industrie, en Circulaire Economie. Dat is veel beter voor het milieu en de gezondheid van de Noord-Hollanders, maar levert bovendien ook meer banen op.”
Geplaatst door V.O.S.
¨ De luchthaven wordt qua belang voor de economie – slechts 1% bbp (bruto binnenlands product) - snel ingehaald door datacenters en de creatieve industrie. ”
Helaas hebben we nog met een slak, genaamd Jos Nijhuis, te maken.
Zolang hij de ceo van de luchthaven zal zijn, zal hij blijven inzetten op groei.
Waarom slak?
Een slak is al lang voorbij gelopen voordat hij het zelf door heeft.
Jos Nijhuis, doe de 2 miljoen omwonenden een plezier en vertrek!
Waarom?
Omdat onder uw bewind, er vele prijsvechters zijn gekomen die nu niet bepaald met de stilste toestellen vliegen.
Een voorbeeld zijn de jankerige EasyJet toestellen.
En van Rainair, ook die hoor je van verre al aankomen.
Omdat al die overstappers die deze gang van zaken oplevert, vrijwel niets opleveren voor de economie, maar slechts uw portemonnee zwaarder maakt.
Slechts herrie en vervuiling is de beloning voor de omwonenden.
Daarom: vertrek !