Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol schroeft aantal vluchten omlaag door tekort aan luchtverkeersleiders

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 272 
|
 nu.nl 
HvS_beleef_Schiphol.JPG

Door José Boon

Schiphol heeft volgend jaar niet genoeg ruimte voor het toegestane aantal vluchten. De luchthaven kampt met een personeelsterkort bij de luchtverkeersleiding.
Schiphol zegt dat het in 2024 ruimte heeft voor 483.000 vluchten. Dat zijn er 17.000 minder dan is toegestaan.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft de luchthaven gevraagd om rekening te houden met "de capaciteit" van de Luchtverkeersleiding Nederland, de Koninklijke Marechaussee en de douane. Zo zijn er niet genoeg luchtverkeersleiders om de vierde landingsbaan open te houden. De douane heeft verzocht om het aantal risicovluchten te spreiden over de dag.

In principe gebruikt Schiphol drie landingsbanen. Als vliegtuigen vertraagd zijn, kunnen zij gebruikmaken van de vierde baan. Volgens Michiel van Dorst, de CEO van Luchtverkeersleiding Nederland, volgen genoeg mensen momenteel de opleiding tot verkeersleider om het tekort in de komende jaren op te lossen.

Verder moet het aantal vluchten op piekmomenten omlaag om lange rijen op de luchthaven te voorkomen. Schiphol gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen. "De drukke piekmomenten vragen een grote inspanning van de hele luchtvaartsector en betrokken overheidspartners", zegt operationeel directeur Patricia Vitalis.

Schiphol zegt in het komende zomerseizoen 293.000 vluchten aan te kunnen, 13.000 meer dan de luchthaven eerder aankondigde. Toen ging de luchthaven nog uit van het jaarlijkse maximum van 460.000 vluchten.

De luchthaven denkt in 2023 uit te komen op 433.000 vluchten. Dat zijn er een stuk minder dan de bijna 500.000 vluchten die de luchthaven in 2019 verwerkte. Door de coronapandemie bleven mensen vaker thuis.

Krimp is uitgesteld
Luchtvaartbrancheorganisatie BARIN is "redelijk tevreden" met de vluchtcapaciteit op Schiphol volgend jaar. Zeker "gezien de uitdagingen ten aanzien van personeel", zegt voorzitter Marnix Fruitema in een verklaring. "Alle partijen hebben er alles aan gedaan om de maximale capaciteit mogelijk te maken."

KLM laat weten blij te zijn met de capaciteit op Schiphol in 2024. "Hiermee kan KLM het herstel na de zware coronaperiode doorzetten", zegt de luchtvaartmaatschappij.

De krimpplannen van Schiphol zijn met een jaar uitgesteld nadat er internationale onrust over was ontstaan. Door de voorgenomen krimp kwamen alleen nog maatschappijen met historische rechten in aanmerking voor een plek op Schiphol. Daarop dreigden de Verenigde Staten met tegenmaatregelen voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht