Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol moet toch meer zomervluchten uitvoeren

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 760 
|
 De Gelderlander 
TUI_DSC_3271.JPG

Schiphol moet de zogeheten winterslots die niet zijn gebruikt, toch overhevelen naar de zomerperiode. Dat heeft de kortgedingrechter vanmiddag beslist.

De luchthaven had zo'n 2.700 ongebruikte tijdslots over vanwege storm- en sneeuwoverlast. Slots zijn tijdsperiodes waarin een vliegtuig mag vertrekken of aankomen. Tot nu toe schoof Schiphol vluchten die niet in de winter werden gebruikt standaard door naar de drukke zomer. Maar vanwege de drukte afgelopen jaar wilde de luchthaven dit niet meer doen. Zo ontstonden in de meivakantie ellenlange wachtrijen, die leidden tot onvrede onder reizigers.

Onevenredig hard geraakt


Corendon, TUI Nederland en easyJet spanden naar aanleiding van het nieuwe besluit van Schiphol een kort geding aan. Door het besluit zouden zo'n duizend vluchten niet kunnen vertrekken, vreesden de vakantiemaatschappijen.De kortgedingrechter stelde hen vanmiddag in het gelijk. Het zou 'disproportioneel' van Schiphol zijn om die overgebleven slots niet beschikbaar te stellen. De luchthaven zou bewezen hebben de topdrukte aan te kunnen. Bovendien zou het besluit van Schiphol de luchtvaartmaatschappijen onevenredig hard treffen.

Alles op alles


Schiphol respecteert de uitspraak van de rechter en zal de capaciteit beschikbaar stellen. ,,We zullen alles op alles zetten om de vluchten zo goed mogelijk te accommoderen in de drukke vakantieperiode", aldus de luchthaven in een verklaring. De drie luchtvaartmaatschappijen zijn blij dat ze de rechter aan hun zijde weten. Volgens easyJet was de uitspraak als verwacht. Topman Steven van der Heijden van Corendon erkent dat de slotproblematiek op Schiphol zeer complex is. Maar slots zijn een schaars goed. Daarom is het zaak dat ze wel allemaal beschikbaar worden voor alle partijen", zo zei hij. Hij verwacht dat Corendon een 'fair share' krijgt van de extra vluchten. Dat zorgt er volgens hem ook voor dat de rekensommen voor komende zomer kloppen en vluchten niet hoeven te worden verplaatst.

Bekijk bericht op "De Gelderlander"

Reacties op dit bericht