Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol meldt zeer gevaarlijke stoffen niet, krijgt laatste waarschuwing

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 937 
|
 nhnieuws.nl - 20-12-2022 
roetend_vliegtuig.jpg
Vliegtuigwalm nabij luchthaven
Credit: Danny Walsh

Door Doron Sajet

Schiphol heeft een laatste waarschuwing gekregen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om over de brug te komen met een lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Als de luchthaven niet voor 1 maart 2023 de volledige inventarisatie van gevaarlijke stoffen heeft ingediend, worden er door de Omgevingsdienst dwangsommen opgelegd. Schiphol treuzelt al bijna twee jaar met het opgeven van stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn en schadelijk zijn voor het milieu.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) trekt sinds 1 maart 2021 aan de bel bij Schiphol voor de lijst met zeer zorgwekkende stoffen. Bovendien wil de dienst een plan van aanpak zien hoe de luchthaven het gebruik van die gevaarlijke stoffen kan verminderen en vermijden. Na bijna twee jaar aandringen is de maat vol voor de Omgevingsdienst en dreigt nu met dwangsommen. De eerste boete die Schiphol kan krijgen is 5.000 euro.

Een woordvoerder van OD NZKG beaamt dat de luchthavendirectie niet wakker zal liggen om dwangsommen van 5.000 euro, maar benadrukt dat ook grote bedrijven zoals Schiphol ze liever niet krijgen. Als de luchthaven blijft treuzelen, stapelen de boetes zich op.

Volgens een woordvoerder van Schiphol kost de inventarisatie zoveel tijd omdat het om veel verschillende stoffen gaat en ook informatie bij elkaar moet verzamelen van 40 andere bedrijven op de luchthaven. "Dat is een complexe opgave en moet zorgvuldig gebeuren, daarom hebben we deze tijd nodig", zegt Schiphol.

Proefdraaien van vliegtuigen
Schiphol verwacht de volledige lijst van zeer zorgwekkende stoffen uiterlijk eind februari in te kunnen dienen. Op de lijst komen onder andere stoffen te staan die vrijkomen bij oefeningen van de brandweer, het proefdraaien van vliegtuigen of stoffen die gebruikt worden bij schoonmaak, ongediertebestrijding en onderhoud.

Bekijk bericht op "nhnieuws.nl - 20-12-2022"

Reacties op dit bericht