Schiphol mag problemen niet oplossen met meer nachtvluchten
Er mag niet meer in de nacht worden gevlogen om de problemen op Schiphol op te lossen. Dat zegt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. KLM-topman Pieter Elbers pleitte vandaag in De Telegraaf voor ruimere openingstijden van Schiphol, maar Harbers houdt vast aan het huidige maximumaantal nachtvluchten.
"Oplossingen moeten binnen bestaande kaders worden gezocht en niet zorgen voor meer druk op de omgeving", zegt Harbers. Hij wijst op het maximum dat is gesteld aan het aantal nachtvluchten. "Hier komen geen vluchten meer bij."
Vluchten geschrapt
KLM schrapt dit weekeinde acht vluchten om te helpen de verwachte drukte op Schiphol te verlichten. De luchtvaartmaatschappij deed dat op verzoek van het vliegveld na overleg over de problemen. Het gaat om een intercontinentale vlucht en zeven Europese retourvluchten, allemaal op zondag.
Staatssecretaris Harbers noemt het 'in de eerste plaats ontzettend vervelend voor alle reizigers' dat zij in de meivakantie geconfronteerd zijn met lange wachtrijen en annuleringen doordat Schiphol last heeft van personeelstekorten. Het is volgens hem aan Schiphol om dat probleem aan te pakken, maar hij noemt het goed dat luchtvaartmaatschappijen 'zelf ook nadenken over oplossingen'.
Een woordvoerder van KLM benadrukt niet te willen afwijken van de afspraken die zijn gemaakt over het aantal nachtvluchten. Maar annuleren ziet het bedrijf ook niet als een goede oplossing. Eerst moet wat KLM betreft gekeken worden naar andere oplossingen, zoals het spreiden van vluchten en gebruikmaking van andere luchthavens.
Andere vliegvelden
Overigens verwachten ook veel andere Europese vliegvelden dat er deze zomer meer vertragingen zullen zijn. Tijdens de coronacrisis gingen veel banen op luchthavens verloren en nu er weer veel werk is zijn er weinig nieuwe arbeidskrachten te vinden.
Het merendeel van de Europese vliegvelden verwacht dat deze zomer meer vluchten vertraagd zullen raken. Dat blijkt uit een rondvraag van ACI Europe, een Europese brancheorganisatie voor vliegvelden. Twee derde gaf aan dat het aantal vertragingen waarschijnlijk zal stijgen door personeelstekorten. Ook daar gingen door de coronacrisis veel banen verloren, en is er nu er weer meer werk is nauwelijks personeel te vinden.
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest
Dit probleem is onstaan door slechte betaling van en het afvoeren van de maatschappelijke onder-klasse, genaamd: ‘fexibele schil’. Men heeft ook verzuimd de hardnodige correctie op de idiote luchtvaart- en toerismegroei in te voeren en deze met overheidssteun overeind gehouden zonder eisen aan duurzaamheid.
Met krimp had de belasting betaler minder aangeslagen hoeven te worden en hadden we nu niet nog steeds een te groot Schiphol.