Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol lijkt opgelegde krimp te accepteren

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 810 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
Vaarwel_groeimodel.png
Ook de luchtvaartsector is verantwoordelijk voor het behoud van de leefbaarheid van onze planeet
Credit: Hans Buurma

Door Yteke de Jong en Koen Nederhof

Amsterdam Schiphol zet geen juridische stappen tegen het voorgenomen krimpplan van het kabinet. Topman Dick Benschop wil ’een goed gesprek’ voeren met Den Haag, zei hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Er is nog geen zicht op het oplossen van het personeelstekort bij de beveiliging. Daardoor worden mogelijk tot volgend jaar zomer vluchten geschrapt.

Schiphol heeft over de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 65 miljoen euro. Dat bedrag is deels opgebouwd uit incidentele meevallers en een papieren winst op vastgoed. Het operationele resultaat, geschoond voor afschrijvingen en eenmalige winsten, kwam uit op een verlies van 130 miljoen euro, onder meer door extra kosten die gemaakt zijn om de chaos op de luchthaven te bezweren.

Lelystad Airport

Waarom heeft Schiphol ondanks de winst niet meer uitgegeven om extra personeel aan te trekken? „Het salaris was niet de beperkende factor om mensen aan te trekken, dat is de arbeidsmarkt, dat is waar de krapte is”, zegt Benschop. Ook heeft Schiphol geen voorziening getroffen voor de schadeclaims van vliegmaatschappijen. Net zo min als voor Lelystad Airport, waarvan de opening is verdaagd of voor de claims rond het bouwdebacle bij de A-pier van de nationale luchthaven.

De ’campingtent’ voor wachtenden staat nog buiten en voorlopig blijft die daar ook staan, ’voor het geval dat’. „Ik weet niet hoelang hij er nog blijft staan, want ik weet niet wanneer het probleem van de arbeidsmarkt is opgelost”, zegt de Schipholdirecteur. „We hebben nu een arbeidsmarkttoeslag, langere roosters en de cao-lonen zijn hoger. We zetten de werving door.” Per saldo heeft de luchthaven nu nog tweehonderd beveiligers te weinig.

Bij de klanten van Schiphol heerst argwaan over de inzet en houding van de directie. In september en oktober wordt het aantal vluchten opnieuw verlaagd. Luchtvaartmaatschappij KLM is daar niet blij mee. De vliegtuigen zitten immers vol door de enorme vraag naar reizen. Nu wordt KLM afgeknepen als vluchten moeten worden geschrapt. „De vraag is hoe knellend het is wat wij doen? De maatschappijen zijn zelf ook niet in staat om te vliegen wat ze mogen. Ook zij hebben mensen tekort. Het plafond dat wij gesteld hebben, is dan geen bepalende factor”, zegt Benschop.

De luchthaven laat zich er niet over uit of dat richting het einde van dit jaar ook het geval zal zijn. Uit vrijgegeven documenten blijkt dat de luchthaven voor de winter van 2022 en de zomer van 2023 wil kijken naar minder capaciteit in de pieken. Op die manier kan rekening gehouden worden met de capaciteit die het bedrijf in de terminals en bij security dan wel kan waarmaken. „Het is onzeker hoe de passagiersstroom zich ontwikkelt. De energierekening en inflatie lopen op. Dat betekent dat er mogelijk minder gereisd gaat worden en er minder mensen nodig zijn op de luchthaven”, aldus Benschop.

Risico’s

En dan speelt nog het plan voor permanente krimp. Hoewel Schiphol erkent dat er aan het verminderen van het aantal directe verbindingen risico’s zitten voor de Nederlandse economie, worden de messen tegenover de eigen aandeelhouder nog niet geslepen. Benschop wil graag kijken naar de kwaliteit van het netwerk, zoals hij dat noemt, in relatie tot de krimp naar 440.000 vliegbewegingen. Maar op basis van Europese regelgeving kan dat helemaal niet. Er mag geen onderscheid gemaakt worden naar het soort vlucht. Dat houdt in dat alle spelers evenredig moeten inleveren, dus ook KLM, de grootste klant van Schiphol.

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

De carriers die slots moeten inleveren kunnen wel selecteren op bv relevantie van bestemmingen en echte noodzaak van overstappersvervoer. Gezien de (voorlopig) geringe krimp zal het niet veel uitmaken.