Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-krimp kan volgens topman op z’n vroegst in zomer 2025

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 305 
|
 nu.nl - 05-01-2024 
krimp_de_luchtvaart.JPG

Schiphol-topman Ruud Sondag verwacht dat het aantal vluchten dit jaar nog niet kan krimpen. Het plan om van 500.000 naar 452.500 te gaan, ligt ter beoordeling bij de Europese Commissie. Sondag verwacht geen snel oordeel, zegt hij in De Telegraaf.

Schiphol zou op voorspraak van het demissionaire kabinet eigenlijk in 2024 het aantal vluchten al willen terugbrengen om de overlast voor omwonenden te beperken. In het afgelopen jaar stuitte dat plan al op veel weerstand van luchtvaartmaatschappijen, met juridische procedures tot gevolg. Die willen liever niet minder vluchten uitvoeren en opperen stillere vliegtuigen.

In november bleek dat ook de Europese Commissie vraagtekens plaatste bij de genomen stappen om tot het krimpplan te komen. Daarop besloot demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) het krimpplan voorlopig uit te stellen en eerst ter beoordeling naar de Europese Commissie te sturen. Schiphol wacht nu op dat oordeel.

Sondag denkt dat de krimp in november dit jaar nog niet kan doorgaan. "Dat lijkt me te ambitieus. Dan zou het oordeel van Brussel er voor maart moeten zijn. De zomer van 2025 lijkt eerder realistisch."

De Schiphol-topman pleit er in het interview ook nogmaals voor om in het krimpplan te verwerken dat 's nachts niet meer wordt gevlogen op Schiphol. "Dat zorgt ervoor dat er echt stilte is gedurende een deel van de dag."

Sondag is interim-bestuurder bij Schiphol. In juni wordt hij opgevolgd door Pieter van Oord, die jaren leidinggaf aan maritiem aannemer Van Oord.

Bekijk bericht op "nu.nl - 05-01-2024"

Reacties op dit bericht