Schiphol krijgt dit jaar nog honderd ‘zwarte zaterdagen’
Herman Stil 27-04-17
Reizen via Schiphol wordt veel prettiger voor passagiers. Nog geen twee jaar geleden gaf de luchthaven hoog op van alle veranderingen in de veiligheidscontroles. Van zeventig controlepunten ging het vliegveld naar vijf 'beveiligingsfilters'. Volgens Schipholtopman Jos Nijhuis zouden we in het vervolg in hoogstens tien minuten door de controles zijn.
De juichfilmpjes van toen doen nu lachwekkend aan: vrolijke passagiers komen bij pittoresk rustige controlepunten om te worden ontvangen door joviale beveiligers. Niet veel passagiers zullen die ervaring de afgelopen dagen hebben gedeeld. De rustieke veiligheidscontroles blijken trechters voor morrende reizigers, die soms tot anderhalf uur moesten wachten. De oorzaak van de problemen kan zowel bij Schiphol als bij de reiziger worden gevonden. Het probleem is dat Schiphol bewust de flexibiliteit uit de beveiliging heeft gehaald. In plaats van controle aan de gate - waarbij alleen passagiers voor een enkele vlucht werden gecontroleerd - ging het naar centrale controle met een vaste capaciteit. Die blijkt op de drukste uren niet voldoende.
Groeizucht
De luchthaven erkende al - overigens met de maatschappijen - zich te hebben vergist in de passagiersgroei. Maar Schiphol lijkt zich vooral te hebben vergist in de gevolgen van de onbedwingbare groeizucht, in combinatie met zijn fysieke beperkingen. Extra beveiligers kunnen nog wel worden ingezet, maar extra ruimte is er niet meer. Daarnaast heeft de luchthaven zich verkeken op het gedrag van passagiers. Doordat maatschappijen - waaronder KLM voor Europavluchten - vaker geld vragen voor ruimbagage, nemen steeds meer passagiers hun koffers in de hand mee. Dat vergroot de werkdruk bij de beveiligingsposten.
Wie een snelle oplossing voor de problemen zoekt, komt al snel uit op meer beveiligers en controlepunten. Maar zo makkelijk is dat niet. Schiphol gaat nu de in 2014 geopende, voor miljoenen verbouwde beveiligingspost in Terminal 1 (Europese vluchten) weer aanpakken. Net als in de andere hallen gaat ook hier de controle naar een tussenverdieping. Maar in de andere terminals zijn er geen oplossingen meer. Schiphol wijst wel op de komst van de nieuwe A-terminal. Buiten het feit dat die pas in 2023 opengaat, lost deze het probleem niet op: de nieuwe beveiligingsrijen zullen worden opgesoupeerd door de extra reizigersstromen.
Maar het probleem ligt niet uitsluitend bij de beveiliging. Heel Schiphol is vol, niet alleen bij de veiligheidschecks, maar ook de paspoortcontrole daarna, waar volgens Schiphol honderden agenten te weinig beschikbaar zijn om te controleren. En dan heeft Schiphol ook op de platforms en landingsbanen de maximale capaciteit bereikt doordat vrijwel alle mogelijke start- en landingsmomenten zijn vergeven. Dat leidt weer tot oplopende vertragingen, zowel bij vertrekkende als aankomende vluchten.
Thuisblijven
Het is maar de vraag of andere luchthavens de reizigers soelaas kunnen bieden. Lelystad wordt het ook niet; dat biedt als het in 2019 opengaat maar 4.000 vluchten per jaar. Verder kan iedereen het voor zichzelf uitmaken: ten minste drie uur op Schiphol wachten of die tijd gebruiken door naar vliegvelden als Eindhoven, Rotterdam of Weeze te rijden. Wie echt niet in de Schipholrij of die van andere luchthavens verzeild wil raken, kiest ander vervoer of blijft gewoon thuis.
Bekijk bericht op "AD"
Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen
Meer en nog meer, terwijl er de laatste 5 jaar vele seinen al op Oranje /Rood stonden !
(NB Parool journalist Herman Stil , die eerder Nijhuis in zijn interview met hem er zelf een potje van maakte ... door Nijhuis brutaal de ruimte te geven, zonder kritische noten.. en zonder ook maar 1 woord aan de ellende van de Omwonenden te wijden, tapt nu uit een ander vaatje .. .Hij schrijft nu voor AD ? ( Wie weet hoe dat zit?) Apart is dat Herman Stil twee petten ter beschikking heeft (had?) 1) Als Journalist van Parool en 2) tevens schrijft hij voor een Reis Magazine..
Dat laat onverlet dat hij nu de situatie redelijk goed weer geeft. Al schrijft hij alleen weer over de reizigers, en al weer GEEN aandacht aan de Omwonenden....
(Ik was de afgelopen 2 maanden ons Archief aan het opruimen.. .. Wat is er in de media toch al in achterliggende jaren zeer veel gefulmineerd met ladingen Kritiek . Ik heb er bananendozen vol van .. !
Wat die Oranje en Rode seinen betreft:
1) Dit stelsel van afspraken, aanvankelijk heette het VVA Vliegen Volgens Afspraak. (Of is /werd het Vogelvrij Voor Altijd... ?! ) Nu herdoopt in het -neutralere NNHS = Nieuw Normen en Handhavings -Systeem .... met zgn strict Preferent Vliegen.. doet niet wat het beloofde te doen. Second Opinion onderzoek door Buro Helios (UK) veegde er in januari 2014 al de vloer mee aan. Vele vluchten konden NIET verklaard worden via datzelfde Srtict Preferente Vliegsysteem. Er zaten o.a. te veel buffers in, waarmee de Capaciteit meer gediend was. ...
2) Nijhuis presteerde het zelfs om 9500 vluchten uit de winter periode over te hevelen naar de Zomer periode.
3) De Raad voor de Infrastructuur en Milieu stelde al: De eerdere aandacht voor de Mainports Schiphol en Rotterdam zouden met minder aandacht kunnen te gunste van o.a Innovatie en ICT .elders De beide Mainports zijn niet meer de absolute banenmotoren voor de BV Nederland
4) Al weer enige tijd geleden kwam TNO met haar bevindingen over uitstoot van Ultra Fijn Stof
RIVM gaat daar nu meer onderzoek over doen. (Overigens Prof . Lucas Reijnders UVA en de Autoriteit op dit gebied stelde : we weten inmiddels wel al veel over Ultra Fijnstof , en stelt, dat RIVM haar literatuur op dit gebied NIET goed bij houdt..)
5) De Beloofde en overeengekomen reductie van de Nachtvluchten tot 29.000 werd brutaal overschreden tot liefst 33.000 vluchten . De Stas en de ORS, ,dus inclusief de Bewoners -delegatie ging voor komend jaar voorlopig accoord met 32.000 nachtvluchten , in de Wet vast gelegd, om maar te voorkomen, dat het nog verder uit de hand gaat lopen.. en in eigenlijk daarmee achter de Muziek.. aan loopt . ... wat zeg ik : Achter de herrie aan loopt..
6) Of het nog niet genoeg was, Kwam de Raad voor de Veiligheid met de onheils tijding : Schiphol zal eerst de Externe Veiligheid op orde moeten hebben , als het verder zou willen groeien.... gezien de vele bijna ongelukken en de 2 echte crashes. Over de laatste Crash met het Turkse toestel stelde Prof Ben Ale, "De" Veiligheidsexpert in Nederland, ( nu met emeritaat , zat ook in de OVV van Prof Pieter van Vollenhove ) in de Volkskrant : "Schiphol jokte eerder over de Externe Veiligheid .... "
Het zal mij, en ik denk velen van ons benieuwen Wat de haagse politiek hier mee gaat doen...
VVD en CDA zitten hier m.i. volledig anders in, dan Groen Links en d-66...
Geduld dan maar weer, of ..?