Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol koopt weer stikstofrechten vanwege ontbreken vergunning in Rotterdam

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 274 
|
 nu.nl 
KLM_only_2018.tekst.JPG

De Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland opgekocht. Met die rechten hoopt de luchthavenbeheerder de benodigde natuurvergunning te krijgen voor het vliegveld bij Rotterdam. Eerder kocht Schiphol ook al uitstootrechten, wat toen tot kritiek leidde.
Een woordvoerder bevestigt de nieuwe aankoop na een eerder bericht van de Volkskrant.

Sinds een aantal jaren zijn er strenge regels voor de uitstoot van stikstof. Boerenbedrijven hebben rechten om stikstof te mogen uitstoten, maar kunnen deze rechten verkopen aan andere partijen, bijvoorbeeld vliegvelden.

Schiphol Group maakte eerder al gebruik van die mogelijkheid, door voor ongeveer 25 miljoen euro stikstofrechten op te kopen van boerenbedrijven. Daarmee wilde het bedrijf een natuurvergunning voor luchthaven Schiphol veiligstellen.

Dat leidde toen tot kritiek, onder anderen van Tweede Kamerleden. Zij vonden dit botsen met de uitkoopplannen die het kabinet zelf had om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen. Ook boeren waren niet blij omdat zij liever zien dat de rechten ten goede komen aan de landbouw.

"We herkennen het sentiment. Tegelijkertijd is dit conform bestaande wet- en regelgeving, dus het mag en het kan", zegt een woordvoerder. "Maar we begrijpen ook dat we dit als groter bedrijf misschien gemakkelijker kunnen doen dan een kleiner boerenbedrijf."

Het is overigens niet zeker dat Schiphol de recent aangekochte stikstofrechten wel nodig heeft voor de Rotterdamse natuurvergunning. Maar de luchthavenbeheerder wil ze achter de hand houden voor als ze toch nodig zijn. Zo niet, dan biedt de luchthavengroep ze aan de provincie aan.

Er is niet bekendgemaakt hoeveel Schiphol heeft betaald voor de uitstootrechten in Zuid-Holland.

Toevoegingen redactie vlieghinder.nl. Deze heeft betrekking op een reactie van demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in Luchtvaartnieuws en deze de reactie van de Provincie Zuid-Holland in het AD.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht