Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol kocht ook boerderijen uit voor Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 736 
|
 nu.nl - 16-02-2023 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Schiphol Group heeft drie boerderijen uitgekocht om mogelijk te maken dat Lelystad Airport een milieuvergunning krijgt. Dat meldt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in twee Kamerbrieven waar Omroep Flevoland over schrijft. Zo kan de luchthaven aan de stikstofregels voldoen.
Eerder besloot het bedrijf al negen boerderijen uit te kopen voor luchthaven Schiphol zodat die een milieuvergunning zou kunnen krijgen. Met vijf boerderijen nabij Schiphol was het bedrijf in december nog in gesprek.

Door boerderijen uit te kopen, kunnen bedrijven ook hun stikstofrechten krijgen. Daarmee kun je in aanmerking komen voor een benodigde milieuvergunning zonder eigen stikstofuitstoot te beperken.

De Tweede Kamer beklaagde zich onlangs over deze praktijk, omdat luchthavens zo boeren die met vergelijkbare problemen zitten de pas afsnijden.

Lelystad Airport is een zogenoemde PAS-melder. Dat is een bedrijf dat onder de oude stikstofwetgeving mocht uitbreiden zonder vergunning en alleen een melding hoefde te maken. Door deze wetgeving trok de Raad van State ongeveer vier jaar geleden een streep, waardoor de luchthaven ineens wel een vergunning nodig had.

Een grote groep boeren heeft hetzelfde probleem. Die vinden het oneerlijk dat een bedrijf waarvan de overheid aandelen heeft (want dat geldt voor Schiphol Group) bedrijven uitkoopt om stikstofruimte te krijgen, terwijl deze boeren met de problemen blijven zitten.

Van der Wal zegt dat het luchthavenbedrijf handelt volgens de regels. Ze werkt aan wetgeving om meer controle uit te oefenen op de handel in stikstofrechten. Tot die tijd kan ze de praktijk niet veranderen. Dat de overheid aandelen in Schiphol heeft verandert de zaak volgens de bewindsvrouw niet.

Bekijk bericht op "nu.nl - 16-02-2023"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

"Van der Wal zegt dat het luchthavenbedrijf handelt volgens de regels. Ze werkt aan wetgeving om meer controle uit te oefenen op de handel in stikstofrechten."

Lekker bezig in Den Haag, niet dus. Dit hadden ze van tevoren goed moeten regelen of is er opzet in het spel. Zou mij niets verbazen. Ik ruik een spruitjeslucht.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Zelfs als het binnen de wet is toegestaan kan de overheid als grootste eigenaar van Schiphol ervoor kiezen hier geen gebruik van te maken. Schiphol is immers voor 70% in handen van de staat en voor 20% in de handen van de stad Amsterdam. Want niet alles wat kan moet. Als de overheid dit niet doet, dan wil zij niet. Dat heeft niets met de wet te maken.