Schiphol hoeft komend jaar toch niet te krimpen na druk van VS en EU
Door Thijs Rösken
De krimpplannen voor Schiphol worden toch weer een jaar uitgesteld. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur moet een deel van zijn plan terugtrekken na druk uit de Verenigde Staten en Canada en een brief van de Europese Commissie.
Daarover schrijft Harbers dinsdagmiddag een brief naar de Tweede Kamer.
In het afgelopen jaar vocht de minister nog voor het besluit meerdere rechtszaken uit tegen luchtvaartmaatschappijen die een stokje wilden steken voor de krimpplannen. Uiteindelijk mocht het krimpplan doorgaan, de minister trok aan het langste eind. Het maximum aantal vluchten op Schiphol moest komend jaar terug van 500.000 naar 460.000 en later nog naar 452.000.
In de afgelopen weken ontstond er internationale onrust over de Schipholkrimp. Zo verloor de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue de kans om op Schiphol te vliegen komende zomer door de krimpplannen. Daarop vroeg JetBlue de Amerikaanse overheid om KLM te gaan weren op Amerikaanse luchthavens.
Harbers stelt in de Kamerbrief dat onder meer de Verenigde Staten en Canada hun zorgen hebben geuit. De Amerikanen noemden het krimpplan onrechtvaardig, discriminerend en concurrentieverstorend, schrijft Harbers.
En de Amerikaanse overheid had ook al tegenmaatregelen aangekondigd. Zo moeten Nederlandse luchtvaartmaatschappijen sinds begin november hun vluchtschema's vooraf delen met de Amerikaanse overheid. Vervolgmaatregelen waren mogelijk aanstaande.
Maandag sprak Harbers met vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid en de EU. Daar herhaalden de Amerikanen nog eens hun kritiek op het krimpplan.
'Niet volgen van EU-regels'
Nog een reden om voorlopig af te zien van de krimp is een brief van Eurocommissaris van Transport Adina-Ioana Vălean die het ministerie van Infrastructuur maandag ontving. Vălean uit daarin volgens Harbers ernstige zorgen over het niet volgen van de balanced approach-procedure.
Hierbij doelt de eurocommissaris op dat EU-regels voorschrijven dat je voor het terugdringen wel de juiste volgorde van stappen moet doorlopen om luchtvaartmaatschappijen ook de kans te geven dat op een andere manier te bereiken dan minder te vliegen. Vălean hint er volgens Harbers in haar brief op dat de Europese Commissie een procedure kan starten voor het niet naleven van Europese regelgeving.
'Bittere pil'
Harbers schrijft in zijn brief dat het afblazen van de krimp voor komend jaar "een bittere pil is voor de omgeving". Maar hij schrijft ook dat "het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving".
Toevoeging redactie vlieghinder.nl
Op de website van SchipholWatch staat nu een artikel dat ook met dit onderwerp te maken heeft. Dit leest u hier.
Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum