Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol hield rapport over krimp luchthaven tegen onder druk van KLM

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 371 
|
 nu.nl 
afbeelding_2022-06-10_200847433.png

KLM heeft Schiphol dwingend verzocht om een rapport over de krimp van de luchthaven niet te publiceren, bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. De resultaten van het onderzoek zouden namelijk grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van KLM.

Het (demissionaire) kabinet wil al sinds juni 2022 dat Schiphol structureel gaat krimpen vanwege geluidshinder voor omwonenden. Het aantal vluchtbewegingen per jaar moet met 10 procent omlaag. Momenteel gaan er 500.000 vluchten per jaar van en naar de luchthaven. Die krimp zou in november moeten beginnen.

Het plan stuit al anderhalf jaar op veel protest. Zo werd het besluit vorig jaar een jaar uitgesteld vanwege druk vanuit de Verenigde Staten en Canada. De krimp zou namelijk ook veel invloed hebben op luchtvaartmaatschappijen uit andere landen.

Om het plan goed rond te krijgen, vroegen Schiphol en KLM een bureau in Delft om alternatieven voor de krimp te onderzoeken. Uit het rapport dat uit dat onderzoek voortkwam, bleek dat een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zou zijn. Maar die hogere vliegtaks kan nadelig uitpakken voor het verdienmodel van Schiphol.

KLM en Schiphol willen niet naar elkaar wijzen

KLM zou Schiphol een boze mail hebben gestuurd. Daarin werd gedreigd dat Schiphol aansprakelijk zou worden gesteld als het rapport naar buiten zou komen. Het is bekend is dat KLM voor zijn verdienmodel erg teert op mensen die op Schiphol overstappen op langeafstandsvluchten.

Schiphol en KLM willen de toon van de discussie niet bevestigen. Ze spreken van een gezamenlijk besluit om het rapport uiteindelijk niet te publiceren. Wel geven ze toe dat de meningen over de studie verdeeld waren.

"Natuurlijk voer je dan soms pittige gesprekken met elkaar", zegt een woordvoerder van KLM. "Wij gaan er geen he said, she said van maken. Wij streven naar een productieve samenwerking om de uitdagingen voor de luchtvaart aan te gaan pakken."

KLM vindt dat de studie nog te veel vragen opriep en dat daarom een breder vervolgonderzoek nodig is. Daarin moeten meerdere aspecten worden meegenomen, vindt de luchtvaartmaatschappij.

Schiphol wilde het rapport wel graag publiceren. Een woordvoerder vertelt dat in het rapport ook aspecten uit het zogeheten achtpuntenplan van Schiphol naar voren kwamen. Daarin pleitte Schiphol in april vorig jaar voor onder meer een nachtsluiting en het weren van privéjets.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit Onder de Kolderbaan 18R - 36L

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Nachtsluiting ben ik voor.
Prive-jets weren, ben ik voor.

Schiphol minimaal halveren, ben ik voor.

Want ook overdag word je gehoorgestoord door het vele vliegverkeer.
Bijvoorbeeld deze: het is al de tweede keer in een periode van een paar dagen dat ik dezelfde airline er op betrap dat het helemaal geen ene mallemoer geeft om de mensen (en dieren) op de grond.
Toelichting: op tijdstip 16:51 uur datum 02-03-2024 komt er letterlijk een 777 aangieren uit het noord-oosten alsof het een straaljager is die in een luchtgevecht beland is.
China Eastren Airline doet alsof Uitgeest al de landingsbaan is, volledig uitgeklapt landingsgestel en met een enorme klere herrie vanwege de gierende motoren op een krappe 600 meter.
Ronduit ASOCIAAL.
En dat hebben wij maar te pikken?
Mooi niet, Schiphol!
Donder lekker een eind de zee in, kan je verdrinken wat mij betreft.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

OVERHEID IN DE TANG VAN LUCHTVAARTBEDRIJVEN

Het wordt steeds duidelijker dat de overheid - deels verplaatst naar verzelfstandigde Metropool- en NOVEX-regio's waar tientallen gemeenten macht en middelen naar hebben verplaatst! - in een puur faciliterende rol is gedrongen.

De multinational AF/KLM werkt steeds nauwer samen met het megabedrijf Airbus en geen methode wordt geschuwd om de politiek om te praten of de overheid juridisch te belagen.

We zijn daarbij in een situatie beland dat zelfs een prominent lid van de Eerste Kamer verzucht: "Het lijkt hier wel een Bananen Republiek!"Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam