Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-gemeenten doen suggestie luchthavenindeling

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1377 
|
 gemeente.nu 
hv_veiligheid_2813.jpeg

Luchthaven Schiphol is één van de belangrijkste economische motoren van de economie, aldus enkele gemeenten rondom Schiphol, heeft de nabijheid van de internationale luchthaven ook minder positieve kanten.
"De bijdrage van de luchtvaart aan onder andere de werkgelegenheid en het internationale vestigingsklimaat in de regio is onmiskenbaar", staat te lezen op de site van de Gemeente Amstelveen. "Helaas heeft de nabijheid van de internationale luchthaven ook minder positieve kanten. Om de belangen van de luchthaven en de omgeving ook in de wetgeving beter op elkaar af te stemmen hebben de gemeenten in de regio Amstel- en Meerlanden (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn) het initiatief genomen om het ministerie van I&M een handreiking te doen voor het in 2016 vast te stellen nieuwe Luchthavenindelingbesluit."

In samenwerking met juridisch adviseurs van advocatenkantoor Stibbe is de afgelopen periode gewerkt aan een voorstel voor een nieuwe Luchthavenindelingbesluit afgestemd op de doelstellingen en systematiek van de Omgevingswet. Centraal in dit advies staat de noodzaak om bij ontwikkelingen in de omgeving van de luchthaven een brede, integrale afweging van alle belangen te maken. Alleen daardoor kan bereikt worden dat de luchthaven en de omgeving elkaar op de juiste manier versterken en aanvullen.

Tijdens zijn feestelijke afscheidsreceptie kreeg gemeentesecretaris Rein Schurink op 15 oktober 2015 uit handen van de burgemeester van Amstelveen Mirjam van 't Veld, het eerste exemplaar van de handreiking uitgereikt. Rein Schurink was als gemeentesecretaris van Amstelveen één van de grondleggers van deze gezamenlijke actie van de regiogemeenten. Aansluitend werd door de Amstelveense burgemeester van de gelegenheid gebruik gemaakt om de handreiking ook aan te bieden aan Mark Frequin, de Directeur-Generaal Bereikbaarheid van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Jurrien Holthuis

Bekijk bericht op "gemeente.nu"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

VNG LEDEN MOGEN WEL OPPASSEN !

Het lijkt er op dat hier een gevaarlijk spel wordt gespeeld met wetgeving en de autonomie van gemeenten die de nieuwe Omgevingsvisies verplicht gaan opstellen.

Waar blijft de vrijheid bij burgerparticipatie t.a.v. deze Omgevingsvisies wanneer door een bekend advocatenkantoor al een handreiking richting I&M en de VNG voorzitter wordt gedaan?


Geplaatst door Ruud

"Schiphol heeft ook minder positieve kanten". Maar de omliggende gemeenten willen desondanks toch bouwen binnen de hindercontouren