Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol gaat tarieven luchtvaartmaatschappijen fors verlagen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 877 
|
 nu.nl 
hvs_aerlingus_DSC_2536.jpg

Schiphol gaat de havengelden, die vliegmaatschappijen betalen voor het gebruik van de luchthaven, fors verlagen met gemiddeld 11,6 procent vanaf 1 april 2016.
Dit meldt de luchthaven vrijdag. Met de verlaging moet Schiphol een "sterke internationale concurrentiepositie" behouden.

Volgens de luchthaven is de verlaging mogelijk doordat het aantal reizigers in zowel 2014 en 2015 steeg en Schiphol de kosten wist te verlagen.

Eerder dit jaar werden de tarieven ook al met gemiddeld 6,8 procent verlaagd.

Schiphol meldt er wel bij dat in de toekomst de havengelden waarschijnlijk weer gaan stijgen. De komende jaren verwacht de luchthaven grote investeringen te doen in kwaliteit en de capaciteituitbreiding.

Kosten
KLM-topman Pieter Elbers wees er vorige maand in een gesprek in de Tweede Kamer op dat de kosten op Schiphol veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld Dubai en Istanbul. Dat maakt het moeilijk om op gelijke voet de strijd aan te gaan met rivalen als Emirates en Turkish Airlines, die hun tickets goedkoper kunnen aanbieden. De rijksoverheid is de grootste aandeelhouder van Schiphol.

De Amsterdamse luchthaven is overigens veel goedkoper dan Europese concurrenten als Londen Heathrow, Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarvan de resultaten al werden gepresenteerd voor de tariefsverlaging in april.

Door: NU.nl/ANP

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht