Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol dreigt de boot te missen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1948 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegveld_IMG_0720.jpg


Yteke de Jong

AMSTERDAM - Het is vijf voor twaalf voor Schiphol. Dat stelt de luchtvaartsector naar aanleiding van uitspraken van topman Jos Nijhuis van Schiphol dat het goed gaat met de luchthaven. Dit ondanks het feit dat er cruciale investeringen in toekomstige groei van Schiphol zijn uitgesteld.

'Gerommel in de marge'
Schiphol wordt bedreigd door luchthavens in het Midden-Oosten en Turkije, waar overheden miljarden dollars in de luchtvaart steken. „In het Midden-Oosten lachen ze zich slap om zoveel regeltjes, omgevingsinspraak en gerommel in de marge”, zegt voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).
Daarbij worstelt de luchthaven met de geluidsnormen waardoor Schiphol de boot dreigt te missen bij behoud van voldoende doorvoer van passagiers van Azië naar Amerika. Om toch groei te laten zien, worden kostbare tijdslots op de luchthaven weggegeven, mogelijk straks aan Ryanair.

Korte termijn
Op deze manier doet Schiphol aan kortetermijnwinstbejag, dat ten koste kan gaan van het belang van de BV Nederland op lange termijn. Er is daarom ook kritiek op de bonus van €369.716 die topman Jos Nijhuis gekregen heeft in 2014.
„Schiphol wordt gezien als een verdienmodel en niet als een middel om meer economische groei voor Nederland te creëren”, aldus Verhagen van de VNV. Hij stelt dat Nijhuis slechts uitvoerder is van afspraken die tot stand kwamen in 2008, toen de luchtvaartwereld er anders uitzag. „Om daaraan te voldoen moet je rare capriolen uithalen, zoals de investering in Lelystad, terwijl Schiphol een fantastische mainport is.”

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

„In het Midden-Oosten lachen ze zich slap om zoveel regeltjes, omgevingsinspraak en gerommel in de marge”, zegt voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Ja, dat klopt. In het Midden-Oosten lachen ze zich ook slap om de meest primaire mensenrechten. Je moet niet naar landen kijken waar het slechter is, maar je moet je proberen op te trekken aan landen waar het nog beter is .

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

"Schiphol wordt gezien als een verdienmodel en niet als een middel om meer economische groei voor Nederland te creëren”, aldus verkeersvlieger Verhagen, die waarschijnlijk geen econoom is. Schiphol en hogesnelheidstreinen zijn inderdaad middelen om de economische groei te accommoderen. Dan moet je je richten op zakelijke passagiers van en naar Nederland en bezoekende toeristen. Niet op nog veel meer transfers Azië-Amerika waarvan nu wel iedereen weet dat ze niets aan onze economie bijdragen, en fungeren als vulmiddel op routes met een te lage bezettingsgraad. Wel dragen ze bij aan het verdienmodel van luchtvaartmaatschappijen, maar dat heeft weer weinig met de algemene economie te maken. Groei in transfers was het verdienmodel van de vorige eeuw, maar de situatie is nu compleet anders. Het wordt hoog tijd om eens aan vermaarde luchtvaarteconomen te vragen hoe het dan wel moet als Nederland in het belang van de economie optimaal gebruik wil maken van een (a) hub die onmiskenbaar tegen zijn grenzen aan loopt en (b) een netwerk van hogesnelheidstreinen dat een grote capaciteit heeft die vrijwel onbenut wordt.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

"In het Midden-Oosten lachen ze zich slap om zoveel regeltjes, omgevingsinspraak en gerommel in de marge”, zegt voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV)." De heer Verhagen toont dus minachting voor een moeizaam onderhandelingsproces en het Aldersakkoord ("regeltjes, gerommel in de marge, rare capriolen") waaraan de directies van de KLM en de Schiphol Group steeds constructief en loyaal hebben meegewerkt. Met minachting voor het overleg met je opponenten los je het capaciteitsprobleem van Schiphol echt niet op.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

@Hans Buurma: Goede analyses , idem @ Jaap. Verhagen toont inderdaad minachting..... de heren piloten willen blijven leven en verdienen conform de OUDE wereld van Peter Stuyvesant..
Puur Egocentrisme dus

Geplaatst door wat wille ze nou? uit emene

"In het Midden-Oosten lachen ze zich slap om zoveel regeltjes, omgevingsinspraak en gerommel in de marge. " mooi gezegt. Schiphol wilt uitbreiden. Meer economisch activiteit. Schiphol is toch wel een mainport. Als het aan somige mensen ligt kunnen we wel Schiphol afbreken en stoomtreinen in gaan zetten. Het liefst 20 meter onder de grond want dan hoor je er niks van.

Geplaatst door JH Griese uit Amstelveen

@Wat willen ze nou ? Weer eens iemand niet gehinderd door enige kennis van zaken....inclusief taalfouten... en een onderbuik van borrelpraat en overdrijving. en anoniem . ha ha .Mocht u met Ze de omwonenden rond schiphol bedoelen? dan namen we nog nooit het woord afbreken in de mond, En Stoomtreinen , ook dat woord niet.. (Haal even een een nieuwe bril svp .) U zou eens het boek kunnen lezen, van Dr Menno Huijs TU Delft , 700 paginas , die er op promoveerde : "20 jaar Manipulatie in het Schipholdossier"" en "' Building Castles in the (Dutch) Air. Undestanding Amsterdam Airport Schiphol 1989 -2009 . Kijk daar staatwat WIJ willen. Geen manipulaties meer, Geen leugens . Geen versluierend taalgebruik . Met meer treinen bedoelen we Meer HOGE SNELHEIDS-treinen, voor de europese vluchten, zoals het Kabinet in 1995 AL keihard beloofde... zie ook http://www.stichtingSWAB.nl

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Op zich vind ik het een prima zaak als op deze site ook voorstanders van Schiphol van zich laten horen. Dat zou tot interessante discussies kunnen leiden. Maar dan moeten ze wel met goed onderbouwde argumenten komen. Alleen maar zeggen dat een groeiend Schiphol goed voor de economie is, voegt weinig toe. Dat doet de luchtvaartsector te pas en te onpas zelf al. Overigens kun pas zeggen of iets goed voor de economie is of niet, als je niet alleen naar de voordelen kijkt, maar ook naar de vaak moeilijk meetbare nadelen, ook wel de maatschappelijke kosten genoemd.