Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-criticasters waarschuwen voor Uitgeest als ’hel van het Noorden’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 462 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
schphol_DSC_3247.JPG

"Door Ton de Lange

UITGEEST - Raad en college in Uitgeest staan voor een zware strijd tegen de groeihonger van Schiphol en de toenemende hinder daarvan. Ingenieur en ervaringsdeskundige vlieglawaai Bob van Marlen wees dinsdag, tijdens een zogeheten beeldvormende avond hierover, niet voor niets op het bestaan van het negatieve werkwoord ’schiphollen’.

Dat betekent volgens Van Dale namelijk ’misleiden door manipulatie, leugens, het verdraaien van feiten, enz.’. Deze handelwijze verwijst naar Schiphol ’in relatie tot de omwonenden van die luchthaven’. Van Marlen weet er alles van, hij heeft een schat aan luchthavengegevens en gaf onder meer de cursus ’Schiphollen’ (2017-2020).

Bestuurders in Uitgeest kunnen bij hem terecht voor kennis en tips. Zo ook bij plaatsgenoot Wil Spaanderman, die als wethouder van Uitgeest (2012-2015) Schiphol in de portefeuille had en zich sinds 2019 manifesteert als zeer gebekte activist. Zijn advies aan de raad is: ,,Wees klein maar dapper, en kijk uit voor het waterbed-effect.” Dit laatste doelt op omringende gemeenten die groter zijn, zoals Castricum en Zaanstad, en als gevolg meer macht hebben om geluidshinder op eigen gebied te verminderen. Bijvoorbeeld door een route te verleggen, waardoor een naburige gemeente extra overlast krijgt.

Het ingewikkelde dossier van - nu weer - de luchtvaartnota en aanstormende plannen voor een nieuwe indeling en gebruik van het luchtruim bezorgt de gekozen volksvertegenwoordigers bijkans hoofdpijn. Zij moeten volgens Spaanderman dan ook veel meer gebruikmaken van deskundigen. ,,Ik stel voor: organiseer vier keer per jaar een avond over Schiphol en de laatste ontwikkelingen. Er staat iets te gebeuren!”

Doorwrocht
Diverse raadsleden spraken hun waardering uit voor de doorwrochte betogen van Spaanderman en Van Marlen. Dat is mooi, vinden de twee criticasters, maar zij hameren op actie. Spaanderman: ,,Neem niets voetstoots aan, maar maak er geen politiek verhaal van. Het gaat om het belang van de gemeenschap. Blijf focussen op het leefklimaat. Alle praat over minder hinder: er is in Uitgeest alleen maar méér hinder gekomen. Dat gaat gepaard met stress en een kortere levensverwachting. Uitgeest moet natuurlijk niet ’de hel van het Noorden’ worden.”

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht