Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-baas houdt bonus

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1249 
|
 telegraaf.nl 
hv_techniek_2758.jpeg

DEN HAAG - Van onze verslaggevers Minister Dijsselbloem (Financiën) doet niks aan de omvangrijke bonus van Schiphol-topman Jos Nijhuis. De PvdA-bewindsman wacht af tot het contract van de ceo afloopt en stelt onderwijl niets te kunnen doen.
Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen die de SP over de kwestie stelde. Nijhuis kreeg vorig jaar een bonus van ruim 3,5 ton. Bijna net zo veel als zijn riante basissalaris.
De Staat is veruit de grootste aandeelhouder van Schiphol, met bijna 70 procent van de aandelen. De PvdA-minister heeft daarmee macht om de bonus aan te pakken, vindt de SP. Dat Dijsselbloem dat nu niet doet, vindt SP-Kamerlid Bashir „slappe hap”. Het zou Nijhuis sieren om de bonus deels terug te geven, vanwege de maatschappelijke onrust, aldus de parlementariër.

Evenveel bonus als salaris
De PvdA-bewindsman wijst erop dat Nijhuis een contract heeft uit 2008, waarin het nog is toegestaan om evenveel bonus als salaris te krijgen. Dijsselboem wil dat de bonus bij bedrijven waar de Staat een aandeel in heeft, maximaal 20 procent van het salaris is. De opvolger van Nijhuis zal met deze verandering te maken krijgen.
Het is minister Dijsselbloem vorig jaar niet gelukt het contract van Nijhuis open te breken. Zo lang het contract van Nijhuis niet is veranderd, kan er weinig aan zijn bonus worden gedaan, zegt een woordvoerder van de bewindsman. Dit staat in schril contrast met het voornemen van Dijsselbloem om de regie meer in handen te nemen bij staatsdeelnemingen.

'Moeilijk te verteren'
De minister ging bij de aandeelhoudersvergadering zonder al te veel bezwaar akkoord met de beloning van de Schiphol-topman. Later verklaarde Dijsselbloem dat hij de bonus moeilijk te verteren vond.
De commissarissen waren in 2014 tevreden over het functioneren van Nijhuis, die geen antwoord heeft op de mondiale concurrentie, verbouwingen uit de hand laat lopen en plannen doorzet voor het miljoenen verslindend vliegveld Lelystad.


Antwoord op kamervragen leest u hier meer over........

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Nog los van de waanzinnige hoogte van de bonus. Niet functioneren en toch 100% bonus opstrijken? Welke te realiseren doelen liggen er ten grondslag aan het toekennen van deze bonus vraag je je af? Ruikt u ook een spruitjes lucht?