Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol al begonnen met de krimp: minder starts en landingen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1218 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
afbeelding_2022-06-10_200847433.png

Door Yteke de Jong en Koen Nederhof

Schiphol werkt dit jaar al mee aan de omstreden krimp van de luchthaven. Dat zegt de zogeheten slotcoördinator Hugo Thomassen.
Luchtvaartkoepel Barin is onthutst dat Schiphol nu al fors krimpt. Het aantal starts en landingen, de zogeheten slots, is met 14.500 teruggebracht. „In principe moeten er 500.000 starts en landingen worden uitgegeven. Indien er slots zijn die niet benut worden, moeten die terug in onze zogeheten slotpoule”, zegt voorman Marnix Fruitema.

Maandag 16 januari besluit de luchthaven of het nog meer vluchten schrapt, ondanks het feit dat Brussel nog geen toestemming heeft gegeven voor krimp naar 440.000 vliegbewegingen. „Schiphol wil vooruitlopen op krimp en heeft mij daarom opdracht gegeven om minder slots uit te geven”, legt Thomassen uit.

Hij verdeelt de starts en landingen onder de luchtvaartmaatschappijen. „Minister Harbers heeft gezegd dat slots waar geen aanspraak van een luchtvaartmaatschappij op rust, niet meer opnieuw uitgegeven moeten worden. Schiphol heeft daar gehoor aan gegeven en 14.500 minder slots bij mij ingeleverd.” Het gaat onder meer om de slots van Flybe, dat failliet is gegaan.

De krimpteller van Thomassen staat nu op een kwart van wat de minister eraf wil hebben. Dat kan nog meer worden, mochten er in de komende tijd nog vluchten wegvallen. Schiphol was tot vorig jaar goed voor een maximum aantal van 500.000 vliegbewegingen, conform afspraken met de luchtvaartmaatschappijen en omwonenden. Schiphol geeft pas in februari openheid over hoe het staat in de krimpdiscussie. De huidige strategie van de luchthaven is verdere groei naar de toekomst toe.

Schiphol zou nog meer vluchten willen schrappen. FNV zaaide vorige week paniek over weer een zomer met rijenchaos, maar navraag bij de afhandelaars en de branchevereniging blijkt dat de bedrijven de zomer met vertrouwen tegemoet zien.

Tegelijk heeft Schiphol donderdag in een vergadering met de luchtvaartmaatschappijen al laten weten dat de tekorten bij de beveiligingscontrole in de meivakantie goeddeels opgelost zijn.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht