Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol: Afspraak is afspraak, ook voor Ryanair

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 681 
|
 Het Parool 
tb_vliegtuig_Delta_HWY-MH.jpg

De afspraken die zijn gemaakt over de groei van de luchtvaart in Nederland, gelden ook voor Ryanair. Dat zegt Schiphol in een reactie op de aantijgingen van Ryanairtopman O'Leary, die vindt dat Schiphol zijn monopoliepositie misbruikt.

Schiphol bezit en beheert naast het eigen vliegveld ook de luchthavens van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad. "Elke keer dat we willen groeien in Nederland, worden we gehinderd door Schiphol," aldus O'Leary donderdagochtend. Hij kondigde op Schiphol aan binnen een week monopoliekachten in te dienen bij ACM en de Europese Commissie.

Schiphol zegt die klachten af te wachten en zal tot dan niet reageren op de beschudiging. "In Nederland hebben we de afspraak gemaakt dat tot eind 2020 het aantal vliegbewegingen kan groeien tot 560.000, waarvan een half miljoen op Schiphol," zegt een woordvoerder. "Die afspraak geldt voor iedereen."

Op andere beschuldingen wil hij niet ingaan. "We hebben besloten niet op elke aantijging te reageren."

Teleurgesteld


Eindhoven Airport, voor 51 procent in handen en uitgebaat door Schiphol, is teleurgesteld in het besluit van Ryanair de vluchten naar een aantal bestemmingen te staken en andere naar concurrent Weeze te verplaatsen.
"We houden ons vanzelfsprekend aan de afspraken die zijn gemaakt met de omgeving en die verankerd zijn in onze huidige vergunning. Daardoor kunnen we niet de volledige vraag van luchtvaartmaatschappijen faciliteren, maar ook niet de milieubeperkingen van de regio."
"Alhoewel Ryanair de door haar gewenste groei niet kan realiseren op Eindhoven Airport zijn we wel blij dat ze nog steeds nieuwe bestemmingen als Edinburgh en Thessaloniki toevoegen."

Bekijk bericht op "Het Parool"

Reacties op dit bericht