Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Safety first, Luchtverkeersleiding?

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1503 
|
 NHD 
Safety first, Luchtverkeersleiding?

IJMOND - Luchtverkeersleiding Nederland is een gerespecteerd instituut dat ons aller veiligheid bewaakt. Zorgt ervoor dat er geen vliegtuigen met elkaar botsen, en roept bij elke kritiek: ’veiligheid eerst.’

Die kreet horen we iets te vaak vanuit de verkeerstoren op Schiphol. Het plotselinge besluit om de oostelijke aanvliegroute naar de Polderbaan tot nader order ’s nachts te sluiten, komt vooral de Castricummers rauw op hun dak vallen. Ineens krijgen ze bijna tweemaal zoveel nachtelijke vliegtuigen over zich heen.

Hierbij roept Luchtverkeersleiding Nederland alweer: ’safety first.’ De computers van de luchtverkeersleiders kunnen de vliegtuigen ineens niet meer netjes in elkaar weven vanuit de twee routes.

De verplichte onderlinge afstand tussen de vliegtuigen kan zo niet meer worden gegarandeerd. Kortom, de veiligheid is in het geding, en alle vliegtuigen moeten nu vanuit het westen aanvliegen ’s nachts. Dat is makkelijker te controleren.

Hiermee valt Luchtverkeersleiding Nederland mooi door de mand. Er is namelijk altijd hartgrondig ontkend dat er enig veiligheidsprobleem is geweest met het gelijktijdig vanuit oost en west aanvliegen op de landingsbanen van Schiphol.

Toen in 2012 boven Uitgeest twee vliegtuigen bijna met elkaar in botsing kwamen, reageerde de Luchtverkeersleiding bijzonder geërgerd op alle ophef: er was helemaal niets aan de hand. Vertrouw nou maar op de luchtverkeersleiders en hun procedures.

Toch zijn dergelijke incidenten - niet zo ernstig, maar toch - er jaarlijks wel een paar keer geweest. Telkens kwamen er geruststellende geluiden uit de verkeerstoren: wij zijn die lui van ’safety first’, wij hebben alles onder controle.

Dit roept kritische vragen op. Waarom is dat nu ineens niet meer zo? Of: wás het werkelijk wel zo veilig al die jaren? LVNL heeft de Castricummers woensdag om 19.30 veel uit te leggen.

Door Bart Vuijk 21 mei 2015 15:58

Bekijk bericht op "NHD"

Reacties op dit bericht