Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘s Werelds eerste vliegtuig op waterstof neemt vlucht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1039 
|
 duurzaambedrijfsleven.nl (11-10-2016) 
hv_natuur_029_8A_1.jpeg

Door: Hidde Middelweerd

De zogeheten HY4, ’s werelds eerste vliegtuig die aangedreven wordt door een waterstof-brandstofcel, nam op 29 september voor het eerst vlucht, vanaf de luchthaven van Stuttgart.

Dit meldt DLR in een persbericht. Lees dit persbericht hier .

DLR is een Duits onderzoekscentrum voor luchtvaart, die het vliegtuig op waterstof ontwikkelde. Dit gebeurde in samenwerking met Hydrogenics, Pipistrel, H2FLY, de universiteit van Ulm en Stuttgart Airport.

Waterstof
De emissievrije HY4 biedt ruimte voor vier passagiers en wordt volledig aangedreven door waterstof. De brandstofcel in het vliegtuig converteert het waterstof direct naar elektrische energie, waarmee een elektrische motor wordt aangedreven.

Daarnaast beschikt het vliegtuig over een batterij, die wordt gebruikt bij piekmomenten van energieverbruik, zoals opstijgen en landen.

Actieradius
De HY4 heeft een topsnelheid van ongeveer 200 kilometer per uur en een kruissnelheid van 145 kilometer per uur. De actieradius van het vliegtuig op waterstof ligt tussen de 750 en 1500 kilometer, afhankelijk van de snelheid, hoogte en lading.

De HY4 onderscheidt zich verder door een excentriek uiterlijk. Het vliegtuig op waterstof beschikt namelijk over twee rompen, die elk ruimte bieden voor twee passagiers.

Taxi
“Met de HY4 hebben we een optimaal platform gecreëerd om brandstofcellen verder te ontwikkelen in de luchtvaart”, zegt Josef Kallo, verantwoordelijke voor het HY4-project en professor op de universiteit van Ulm, in een persbericht. “ Kleine passagiersvliegtuigen als de HY4 kunnen binnenkort al ingezet worden als luchttaxi’s.”

“In de nabije toekomst blijven grote passagiersvliegtuigen fossiele brandstoffen gebruiken”, zegt André Thess, hoofd van DLR, in hetzelfde persbericht. “Eén van de grootste uitdagingen van de aankomende decennia is echter om elektrische aandrijvingen ook naar de luchtvaartindustrie te brengen. We hopen de brandstofcel aandrijflijn van de HY4 verder te ontwikkelen, zodat we op de lange termijn vliegtuigen op waterstof kunnen ontwikkelen met ruimte voor maximaal 19 passagiers.”

Bekijk bericht op "duurzaambedrijfsleven.nl (11-10-2016)"

Reacties op dit bericht