Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ryanair komt naar Schiphol, en dat maakt KLM bang

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1672 
|
 nrcq.nl 
tb_vliegtuig_Transavia-PH-XRD.jpg


Door Mark Duursma

Provoceren is Michael O’Leary, de Ierse topman van Ryanair, wel toevertrouwd. Dus praat hij graag over zijn concurrenten. Nou ja, concurrenten. Niemand komt bij Ryanair in de buurt, volgens Ryanair:

Dus is het een zegen voor Nederland dat Ryanair naar Schiphol komt, zei O’Leary tijdens een persconferentie gisteren in Amsterdam.

“We komen jullie bevrijden van de tirannie van KLM en Aer Lingus, die jullie al 500 jaar afzetten op Amsterdam-Dublin.”
Dublin is nu bereikbaar voor 30 à 40 euro in plaats van 200 euro. De belangstelling voor de vier vluchten per dag vanaf eind oktober is groot, november is al voor 50 procent geboekt.

Andere bestemmingen zullen volgen, daar wordt nog op gepuzzeld. Ryanair heeft toestemming voor nog zes vluchten per dag, O’Leary denkt aan Londen, Barcelona, Milaan.

Waarom naar Schiphol?
De dertig jaar oude prijsvechter die groot werd door te vliegen op afgelegen en daardoor goedkope luchthavens, volgt het voorbeeld van easyJet en verlegt het accent naar belangrijke vliegvelden. Dat sluit aan bij het nieuwe bedrijfsmodel: meer service, meer kwaliteit, meer focus op zakelijke reizigers. Het nieuwe beleid werkt: de nettowinst groeide het laatste jaar met 66 procent naar 867 miljoen euro, de grens van 100 miljoen reizigers per jaar is bereikt. O’Leary:

“Als ik had geweten dat aardig zijn voor onze klanten zo lucratief is, had ik dat veel eerder gedaan.”

Wie zijn tegen deze uitbreiding?
Voor KLM is Schiphol wel het centrum van het universum. Topman Pieter Elbers is niet blij met de entree van Ryanair. “Dit draagt niet bij aan een gezonde toekomst van KLM”, zei hij eerder. Ook pilotenvereniging VNV is ongelukkig met de nieuwe concurrent. De VNV verwijt Schiphol-baas Jos Nijhuis dat hij niet genoeg doet om KLM-concurrenten te weren.

Onzin, zegt een woordvoerder van Schiphol:

“Zelfs als we dat zouden willen, dan kunnen we geen voorkeursbeleid voor KLM hanteren. Europese regels bepalen dat iedere maatschappij gelijk moet worden behandeld.”
Het verwijt is sowieso onterecht, aldus de woordvoerder, want Schiphol is niet de partij die beslist over toelating van maatschappijen tot Schiphol.

Degene die daarover beslist is slotcoördinator Caroline Ditvoorst, directeur van de Stichting Airport Coordination Netherlands. Ditvoorst:

“Het klinkt wat cru, maar het economische belang van KLM speelt voor ons geen enkele rol. Wij moeten de capaciteit verdelen zonder te kijken naar commerciële belangen. We werken volgens Europese mededingingsregels.”
De woordvoerder van Schiphol beaamt: wie het niet eens is met het toelaten van Ryanair op Schiphol, moet in Den Haag of Brussel de regels zien te veranderen.

Wat betekent dit voor de Europese luchtvaart?
Voor Michael O’Leary is de toekomst van de Europese luchtvaart helder. Over vijf jaar vliegen de traditionele maatschappijen – Air France-KLM, Lufthansa, British Airways – binnen Europa niet meer van stad naar stad. Dat is tegen die tijd volledig overgenomen door de budgetmaatschappijen: Ryanair, easyJet, Norwegian, Vueling.

Waarom, vraagt O’Leary zich af, proberen die oude maatschappijen tegen de klippen op budgetdochters op te tuigen? Transavia is drie keer zo duur als Ryanair en zal nooit een serieuze concurrent worden, want het personeel zal zich altijd blijven verzetten tegen de sobere arbeidsvoorwaarden die nu eenmaal bij een échte prijsvechter horen.

De oplossing is onvermijdelijk: bundelen van de krachten. O’Leary staat open voor samenwerking met Air France-KLM. Ryanair levert in dat model de Europese passagiers voor de lange afstandsvluchten van Air France-KLM naar Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Lees HIER Waarom Air France KLM het zo slecht doet.

Lees het volledige artikel, inclusief tabellen, via onderstaande link.




Bekijk bericht op "nrcq.nl"

Reacties op dit bericht