Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ruim baan voor Schiphol na uitstel Lelystad

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 807 
|
 telegraaf.nl 
tb_verkeerstoren_schiphol_.jpg

DEN HAAG - Reisorganisaties willen de harde grenzen aan de groei op Schiphol openbreken, nu de start van Lelystad Airport vertraagd is. „Het plafond van 500.000 vluchten voor Schiphol is achterhaald. Lelystad kan de behoefte in de toekomst nooit helemaal opvangen”, zegt Frank Oostdam van reiskoepel ANVR in een reactie aan De Telegraaf.

Dinsdagavond maakte staatssecretaris Dijksma bekend dat het vliegveld in Lelystad pas in 2019 open gaat, in plaats van 2018.

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zijn al twee jaar met elkaar in gesprek over Lelystad. De Schiphol-directie is volgens bronnen in de afgelopen jaren herhaaldelijk gewaarschuwd dat zijn eigen vertragingen creëert door het plan, omdat Lelystad in de aanvliegroute van Schiphol ligt.

Ook het Ministerie van Defensie blijkt al enige tijd ernstige bezwaren te hebben tegen de aanvliegroutes richting Lelystad, omdat deze hun oefengebied doorkruisen, zo melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Een woordvoerder van Schiphol wil niet ingaan op de gevolgen voor de nationale luchthaven, dat nog nog nauwelijks capaciteit beschikbaar heeft in de spitsuren.

Het uitstel is de zoveelste dreun voor Lelystad Airport. Geen enkele luchtvaartmaatschappij was enthousiast om er naar toe te verkassen. Daarom onderzoekt het ministerie van Infrastructuur en Milieu hoe het luchtverkeer gedwongen kan worden richting Flevoland.

“We moeten opnieuw praten over verdere groei voor iedereen, zakenreizigers en toeristen. Moderne vliegtuigen zijn stiller, zodat omwonenden minder lawaai hebben”, vindt Oostdam van de ANVR. De reiswereld dreigde volgens hem te worden gegijzeld in het gevecht om meer ruimte op het overvolle Schiphol voor overstappende passagiers.

Topman Michiel van Dorst van LVNL verwacht niet dat van uitstel van Lelystad uiteindelijk afstel komt. Het luchtruim is over een paar jaar nog drukker dan nu. „We hadden niet genoeg mankracht beschikbaar voor dit project, maar dat is nu opgelost. Het is overigens wel een complexe puzzel.”

De Tweede Kamer wil dat de bewindsvrouw alles op alles zet om de luchthaven van Lelystad toch in 2018 open gaat. „Onacceptabel, staatssecretaris Dijksma probeert regelmatig daadkracht uit te stralen, maar dit is natuurlijk prut”, zegt Kamerlid Elias (VVD). Hij vroeg in juni nog of Dijksma op schema lag. “Dit nieuws is niet fijn. Het uitstel hoeft daarmee geen jaar te duren. Ik zal haar daar vandaag in steunen”, zegt kamerlid Leenders (PvdA)

,,Wij zijn geen voorstander van Lelystad Airport als nieuw vakantievliegveld. Daar zitten voor toeristen te hoge kosten aan vast”, aldus voorzitter Frank Oostdam gisteravond tegen De Telegraaf.

Al een aantal jaren zijn Schiphol en LVNL met elkaar in gesprek over de luchtverkeersleiding van het vliegveld. De Schiphol-directie is in de afgelopen jaren herhaaldelijk gewaarschuwd dat het zijn eigen vertragingen creëert, omdat Lelystad in de aanvliegroute van Schiphol ligt.

Het uitstel is de zoveelste dreun voor het project. Luchtvaartmaatschappijen zijn kritisch over het plan, omdat ze liever op Schiphol blijven.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoekt daarom op dit moment hoe het vakantieverkeer gedwongen kan worden richting Flevoland.

De luchthaven biedt ook nog eens geen nachtvluchten. Oostdam: ,,Daardoor is een gedwongen verhuizing van vakanties de slechtst denkbare oplossing voor de krapte op Schiphol. Het plafond van 500.000 vluchten is achterhaald. Lelystad kan de behoefte in de toekomst nooit helemaal opvangen.”

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem

Lelystad met minstens 1 jaar vertraagt. De kamer is verbaasd. Wij niet,dit was hier al uitvoerig voorspelt want iedereen met hersens en intresse in de materie had dit kunnen zien aankomen.
Volgens de vvd is er ruimte voor extra groei,verwijzende naar de berekeningen van geluidswinst volgens het oude model.

Het zou de bewoners delegatie sieren als ze het overleg op zouden zeggen. Alle afspraken die zij maken worden ten nadele van de bewoners gebroken maar men gaat gewoon door,hiermee een zekere legimiteit verlenend aan het hele process.
De ors is mede verantwoordelijk.

Geplaatst door Jaap uit Bussum


Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Jaap, de uitspraken van graaiaccountant en beroepsleugenaar Jos Nijhuis zijn ongeveer evenveel waard als een Zimbabwaanse dollar.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Peter. Juist daarom is het zo belangrijk om zijn uitspraken in herinnering te brengen.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

@: Zo is dat Jaap ! Bewoners lijken nu eindelijk de juiste strategie te hanteren .