Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ruim 10.500 meldingen in eerste vier weken vliegherrie.nl

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 476 
|
 schipholwatch.nl - 09-08-2021 
oren_dicht.png

Vandaag is het precies vier weken geleden dat de onafhankelijke site voor het melden van vliegtuigoverlast op 12 juli de virtuele deuren opende. Met een minimaal promotiebudget registreerde vliegherrie.nl al ruim 10.500 meldingen door 2.100 mensen.

De site is een samenwerking tussen een twintigtal politieke partijen, milieu- en bewonersorganisaties en biedt een ontluisterend inzicht in wat vliegtuiglawaai doet met de mensen op de grond.

Daarnaast geeft een kaart op de site aan hoe wijd verspreid de overlast van de luchtvaart is. Meldingen komen niet alleen uit de directe omgeving van een vliegveld als Schiphol of Zestienhoven, zelfs op tientallen kilometers afstand ervaart de burger de negatieve gevolgen van het overmatige vliegverkeer in ons land.

Onder die meldingen bevinden zich werkelijk schrijnende persoonlijke verhalen van mensen die ’s nachts geen oog hebben dichtgedaan en de volgende dag door de baas naar huis zijn gestuurd vanwege oververmoeidheid, van mensen die letterlijk ziek worden van de overlast en van burgers die geen raad meer weten met de situatie.

Politiek doet er nog niets aan
Ondertussen blijft de regering samen met de luchtvaartlobby druk bezig om nog meer vliegtuigen in de lucht te faciliteren.

Door Schiphol de vrije hand te geven met een setje nepmaatregelen die volgens eigen zeggen zouden zorgen voor minder hinder. Door illegale stikstofvergunningen met het mes op de keel door te drukken. Door luchtvaartnota’s op te stellen die compleet voorbij gaan aan de noodzaak tot een reductie van de schadelijke effecten van de luchtvaart op velerlei gebieden: leefomgeving, klimaat, milieu, volksgezondheid én economie.

De meldingen op de site spreken inmiddels boekdelen. Om dat zo te houden is de redactie van de site al snel na de start uitgebreid met een vrijwilliger die de meldingen nakijkt op minder gelukkig taalgebruik.

Bij sommige mensen is de frustratie zo hoog opgelopen, dat zij onbedoeld een lijn passeren. Hoewel iedere melding welkom is (én wordt meegeteld), probeert de redactie dergelijke meldingen er zoveel mogelijk uit te filteren.

Vliegherrie.nl wil immers een platform zijn waarop politici, media en wetenschappers kunnen zien hoe ernstig de gevolgen zijn van al die vliegtuigen boven woonwijken. Dan helpt een onvervalste oud-Hollandse scheldpartij niet.

Meldingen naar Tweede Kamer
Ter viering van de eerste vier weken van de site sturen de samenwerkende organisaties vandaag een eerste overzicht van de meldingen naar de commissie Infrastructuur & Waterstaat van de Tweede Kamer. Met het vriendelijke verzoek de meldingen te bestuderen en hierover in debat te gaan.

Gezien de inhoud van al deze meldingen is het onbestaanbaar dat ’s lands politiek de minachting van tienduizenden burgers rond vliegvelden laat voortbestaan.

Inmiddels is het gezamenlijke initiatief van onder meer Partij voor de Dieren, GroenLinks, Milieufederatie, SATL en SchipholWatch ook internationaal opgevallen. Bij vliegherrie.nl zijn verschillende verzoeken binnengekomen van buitenlandse organisaties om ook zo’n website in te richten.

Achter de schermen wordt de site verder ontwikkeld, vooral naar aanleiding van tips door bezoekers. Zo bestaat er sinds kort de mogelijkheid eigen meldingen te tweeten en wordt de plaatsnaam genoemd bij iedere melding.

Wilt u ook een steentje bijdragen aan vliegherrie.nl? Dat kan. Op de redactie (nu twee personen), is ruimte voor één of twee vrijwilligers die meehelpen met het modereren van de meldingen. Interesse? Mail info@vliegherrie.nl.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 09-08-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Marc B uit Almere

Ik lees meer veel verbazing en verdriet de schrijnende reacties op vliegherrie, en vraag mij werkelijk af waar de politiek is, je weet wel, dat bedrijf wie de burgers dient te beschermen. Helaas met de VVD aan het roer en anti klimaat minister C van Nieuwenhuizen ziet het er slecht uit voor Nederland. Hopelijk brengt het nieuwe klimaatrapport daar enige verandering in.

Geplaatst door Frank vd Kommer uit Zaandam

Als ik dit zo zie: 10.500 meldingen en ik kijk om mij heen en vast stel hoeveel mensen ik spreek over 'herrie', 'nachtvluchten', Regering'... enz. en bedenk hoeveel van hen NIET melden, durf ik te gokken dat dit maar 1% is, laten het 2% zijn,

Dus trek de lijn eens door ....

Deze Overheid is (groot?) aandeelhouder in Schiphol en KLM, dus daarvandaan hoeven wij niet op steun of wat dan ook te rekenen.

We moeten het als omwonenden zélf doen !
Acties helpen niet, dat leggen zij naast zich neer.

Zoals ik al eerder eens schreef; rond verkiezingstijd een programma starten om Overlast melders en slachtoffers op te roepen om NIET te gaan stemmen op partijen die De 'Ruttedoctrine' steunen.

Moet je eens zien hoe snel er voorstellen komen voor maatregelen !