Platform Vlieghinder Kennemerland
 

’Ritssluiting’ in route naar Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1031 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
lvh_aktie_DSCN2553.JPG

Door Ron Amesz

Zaanstad graag in gesprek met inwoners

KROMMENIE - Wethouder Hans Krieger blijft graag in gesprek met bewoners van Krommenie en Assendelft over de hinder van vliegtuigen die van en naar Schiphol vliegen. Hij ondersteunt het initiatief van Winnie de Wit uit Assendelft om de stem van de inwoners te verheffen.

De dagelijkse stroom aan vliegtuigen boven Zaanstad-Noord is bijzonder groot en hiermee ook de overlast van geluid, ultrafijnstof en nachtelijke vluchten.

De gevolgen voor het milieu (zoals minder insecten) en het risico op blijvende gezondheidsklachten zijn daarom enorm. Het netwerk van landende vliegtuigen boven Krommenie vormt ’een ritssluiting’ die zich vervolgens richting Schiphol sluit.

De organisatiestructuren en inspraakmogelijkheden rond Schiphol zijn divers en ingewikkeld. De groei van de luchthaven is een twistpunt en vanuit buurtcentrum de Pelikaan klonk gisteren een hartgrondige wens van (ervarings)deskundigen, politici en bewoners om grenzen te stellen. Maar ook om Schiphol afspraken te laten nakomen en de roep om handhaving bij overtredingen.

Omwille van haar kleinkinderen en een betere wereld zet Winnie de Wit zich in om de nadelige gevolgen van de luchtvaart een halt toe te roepen. Hierin weet ze zich inmiddels gesteund door een groep medestanders.

Duidelijk werd dat een grens gesteld moet worden aan het aantal van 500.000 vluchten per jaar en dat er een duidelijke rem op nachtvluchten komt.

Tevens zijn goede meetsystemen (ook op piekmomenten en niet alleen een daggemiddelde) en berekeningen nodig. Bovendien werd gevraagd om een gedegen gezondheidsonderzoek door de GGD om problemen over meerdere jaren in kaart te kunnen brengen.

Klachtenlijnen zoals BAS moeten beter bereikbaar zijn. Het gesprek van gisteren krijgt in februari of maart een vervolg, zegde wethouder Krieger toe. Hij bepleitte een goede overlegstructuur van inwoners in Zaanstad-Noord.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Schiphol en de overheid hebben zich NOOIT aan afspraken gehouden en inspraak gedoogd zonder er ooit iets mee te doen! Het wordt tijd dat dit verandert.