Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rijk moet knopen doorhakken over Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 998 
|
 leidschdagblad.nl 
wp_politiek_3697.JPG

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - De rijksoverheid moet snel knopen doorhakken over de toekomst van Schiphol en de luchtvaart in Nederland.

Dat benadrukt Schipholdirecteur Jos Nijhuis in reactie op alle ophef die is ontstaan na zijn nieuwjaarsrede. Daarin pleitte hij voor meer actie, minder overleg en minder partijen aan de overlegtafel. „Daarmee heb ik nooit willen zeggen dat het overleg met de bewonersgroepen en andere partijen in de Omgevingsraad Schiphol overboord moet. Het kan wel efficiënter.”

Nijhuis geeft toe dat vooral intern procedures lang duren. „We hebben 16 operationele knelpunten en tachtig oplossingen. Dan blijven we maar praten. Ook met de sector en de ministeries. Na 7,5 jaar is de Wet Luchtvaart nog steeds niet aangepast en blijven we maar praten over het te krappe treinstation”, geeft hij als voorbeeld.

KLM-directeur Pieter Elbers voegt daar aan toe dat het indertijd gesloten Aldersakkoord tussen sector, overheid en bewoners een voorbeeld is van hoe het moet. „De luchthavens van Londen en Frankfurt zijn er jaloers op”, doelt hij op de vele acties daar.

Staatssecretaris Sharon Dijksma benadrukt dat alle partijen vooral moeten blijven samenwerken en niet verdeeld raken. „De luchtvaart is extreem belangrijk voor Nederland, maar we staan voor grote uitdagingen. Niet alleen de concurrentie, maar ook het milieu. De impact op het klimaat moet verminderen.”

Bekijk bericht op "leidschdagblad.nl"

Reacties op dit bericht