Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rijdt de Eerste Kamer Lelystad Airport in de wielen? Dat zal volgende week pas blijken

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 859 
|
 destentor.nl 
HvS_1e_kamer.JPG

Door Herre Stegenga

Het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer een blokkade opwerpt voor de opening van Lelystad Airport. Pas volgende week wordt er gestemd over twee moties die het vakantievliegveld in de wielen rijden.

De SATL ( Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen) hebben de Eerste Kamer opgeroepen om Lelystad Airport van de lijst met zogeheten PAS-melders te halen. Dit zijn bedrijven die zonder vergunning werken sinds de Raad van State in 2019 een streep haalde door dit programma. Het goedkeuren van de PAS-melding voor het vliegveld is volgens de SATL een ‘slinkse manier om 45.000 vliegbewegingen op Lelystad Airport te legaliseren’.

Lees ook hier: Natuurvergunning Lelystad Airport ligt zwaar onder vuur: ‘Stikstofgesjoemel’

Natuurvergunning
De PvdD pakt deze handschoen op en heeft een motie ingediend om Lelystad Airport te schrappen van de PAS-lijst. In een tweede motie vraagt de partij om de natuurvergunning voor het vakantievliegveld, die vorig jaar nodig bleek toen er fouten in de stikstofberekeningen werden aangetoond, op de lange baan te schuiven. Oftewel, naar het bordje van het nieuwe kabinet.

Minister Carola Schouten legde dinsdagmiddag in de Eerste Kamer uit dat deze vergunning al in procedure is. ,,We hebben er al een reactie op gegeven. Het is nu juist aan partijen om een zienswijze in te dienen.’’ Ook de andere motie ontried ze.

Het zal bij de stemming afhangen van Christen­Unie en Groep Nanninga.
Niko Koffeman, Partij voor de Dieren-senator


De stemming is naar volgende week geschoven. Volgens PvdD-senator Niko Koffeman steunen in elk geval GroenLinks, PvdA, SP en D66 de moties. ,,Het zal afhangen van ChristenUnie en Groep Nanninga.’’

Het legaliseren van PAS-meldingen is inbegrepen bij de Stikstofwet waar de Eerste Kamer zich overigens achter schaarde.

Bekijk bericht op "destentor.nl "

Reacties op dit bericht