Rem dreigt op groei Schiphol
Door Paul Eldering
DEN HAAG - Schiphol moet ook na 2020 fors kunnen doorgroeien, vindt de luchtvaart met KLM voorop. Maar omwonenden, milieubeweging en omliggende gemeenten waarschuwen voor een mogelijke rem op de vliegambities. Dat blijkt vandaag op een hoorzitting over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart in de Tweede Kamer. Fijnstof, geluidshinder, woningbouw en het risico van vogelbotsingen kunnen roet in het eten gooien, zo laten deskundigen weten.
Burgemeester Nobel van Aalsmeer heeft kritiek op de jarenlange discussies aan de maatschappelijke Alderstafel, nu de Omgevingsraad Schiphol. Hij roept Rijk en Kamer op sneller spijkers met koppen te slaan over groei en leefbaarheid. ,,Binnen die wettelijke kaders zijn lokale bestuurders heel goed in staat om besluiten te nemen over nieuwe woningen. Maar voor verpauperde wijken moet de rijksoverheid bijspringen", vindt hij.
Wethouder Elzakalai van Haarlemmermeer stelt dat ook gemeenten moet meegroeien met de economie. ,,Daar hoort woningbouw bij, ook na 2020. Niksdoen is voor ons geen optie."
Maar Schiphol-topman wil voorkomen dat er nieuwe klagers ontstaan. ,,Dus liever niet bouwen binnen de geluidscontouren van de luchthaven. Aan de andere kant moet een betere bereikbaarheid van Schiphol over weg en spoor topprioriteit krijgen. De overheid moet investeren in de infrastructuur. En niet pas na 2028", aldus Nijhuis.
Hij is voorstander van juridische mogelijkheden om een selectieve groei van Schiphol als Mainport ofwel internationaal knooppunt mogelijk te maken, bijvoorbeeld door bepaalde start- en landingsrechten alleen uit de geven voor het nieuwe Lelystad Airport dat in 2018 in de eerste fase opent voor point-to-point vakantie- en budgetvluchten.
Op dit moment kunnen prijsvechters als Arkefly, Corendon en Ryanair niet gedwongen worden Schiphol te verlaten. Ze willen ook niet, zo blijkt tijdens de discussies. ,,Dat maken onze passagiers wel uit. Selectiviteit riekt naar discriminatie."
KLM-baas Pieter Elbers pleit voor verlaging van kosten op Schiphol, noodzakelijk om de toenemende concurrentie in de wereld aan te kunnen. ,,Het is bijvoorbeeld niet logisch dat vliegmaatschappijen de veiligheidskosten op de luchthavens deels voor hun rekening moeten nemen. En zo zijn er meer zaken die eigenlijk op het bordje van de overheid thuishoren."
Volgens Elbers zou de Nederlandse Staat genoegen kunnen nemen met minder rendement (en dividend) van Schiphol om meer te investeren in de noodzakelijke infrastructuur.
Milieudefensie waarschuwt de Kamer voor het gevaar van ultrafijnstof afkomstig van de luchtvaart. ,,Dat zorgt voor steeds meer ziekten rond vliegvelden. Het RIVM doet er ook onderzoek naar. In de toekomst kan dat een enorm probleem worden. De enige remedie is minder vliegbewegingen."
Schiphol heeft in 2020 een plafond van 500.000 starts en landingen (in 2015 Ijn dat er ruim 440.000). Volgens Nijhuis zal die grens in 2020 of 2021 zeker gehaald aan worden. ,,Daarna hebben we een overloop naar Lelystad als zevende baan van Schiphol. En we mogen geluidswinst omzetten in verdere groei."
Voor de langere termijn zijn er naar verluidt al (geheime) plannen voor de aanleg van een achtste baan op Schiphol, parallel aan de Kaagbaan. Daar zou al ruimte voor vrij zijn gemaakt.