Reiziger slachtoffer groeizucht Schiphol
Topmensen noemen lange rijen gevolg van wanbeleid
Reiziger slachtoffer groeizucht Schiphol’
Door Yteke de Jong
AMSTERDAM - Ongebreidelde groei, marketingbonussen en gebrek aan investeringen zorgen ervoor dat reizigers nu urenlang in de rij staan op Schiphol. Dat stellen verschillende topmensen op Schiphol tegen De Telegraaf.
„Er is sprake van wanbeleid”, zegt operationeel directeur René de Groot van KLM. „Schiphol heeft verkeerde keuzes gemaakt. De luchthaven heeft met behulp van marketingbonussen ingezet op groei die niet noodzakelijk was en nagelaten om te investeren in de juiste infrastructuur. Beter was het om te investeren in een nieuwe terminals, pieren, voldoende taxibanen en gates."
„Schiphol-baas Nijhuis moet hier iets aan doen”, zegt Kamerlid van Helvert (CDA). Van Helvert heeft samen met collega Visser (VVD) vragen gesteld aan het kabinet over de ellende op Schiphol. „Anders wordt de groei van Schiphol een nieuw Fyra-debacle, waarbij eerst de reizigers worden binnengehaald en dat we daarna pas kijken of we dat aankunnen.”
Ook de Barin, de vereniging van luchtvaartmaatschappijen in Nederland, voegt zich in het koor die oproept tot meer handjes bij de beveiligingspoortjes. "Schiphol moet dit oplossen, in samenspraak met de vliegmaatschappijen', zegt voorzitter Frank Allard dinsdagochtend tegen De Telegraaf.
Afgelopen weekend bleek, zo constanteerde KLM en andere luchtvaartmaatschappijen, dat maar zo’n 70 procent van de beveiligingspoorten op de luchthaven bezet was.
De passagiers stonden gemiddeld 100 minuten in de rij. Twee jaar geleden is door topman Jos Nijhuis van Schiphol een doorlooptijd van maximaal 10 minuten beloofd. Hij kreeg vorig jaar door de groei een 30%-hogere bonus, aldus het jaarverslag. Een aantal jaar geleden zijn de criteria waarop de bonus is gebaseerd aangepast. Zo is niet langer het aantal gelande vliegtuigen leidend, maar het aantal passagiers. Onlangs werd bekend dat Nijhuis nog eens toestemming heeft gegeven voor 9400 extra vluchten, terwijl de luchthaven dit op de grond eigenlijk niet aankan.
LEES OOK: Schiphol kraakt in zijn voegen. Lees hier.
Schiphol zette, zegt luchtvaarteconoom Jaap de Wit, de deur wijd open voor prijsvechters. Deze strategie gaat ook nog eens in tegen afspraken met het ministerie uit 2013, waarbij pretvluchten eigenlijk ergens anders naar toe moeten om te landen. Dit omdat de capaciteit van Schiphol begrensd is.
„De economie trekt aan, daarbij is Schiphol in de afgelopen jaren 23% goedkoper geworden. Dat heeft een aanzuigende werking gehad op de reizigersaantallen”, zegt hij. Jaap de Wit was jarenlang adviseur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Door de ongebreidelde groei komt Schiphol nu drie jaar eerder dan de bedoeling aan het plafond van 500.000 vliegbewegingen. Iets waarover de luchtvaartmaatschappijen ook al aan de bel trokken en werkgeversorganisatie VNO NCW.
Hij heeft nog een ander kritiekpunt. De luchtvaarteconoom vindt de centrale beveiliging geen handige strategische keuze. Die werd op Schiphol in 2015 ingevoerd, op basis van een groeiscenario uit 2008. „Alles stroopt meteen op bij de ingang, waardoor iedereen getroffen wordt”, stelt de luchtvaartexpert.
Daarbij wilde Schiphol bezuinigen met de nieuwe centrale beveiliging, omdat er minder personeel nodig zou zijn. Al twee jaar geleden meldde deze krant dat dit niet waargemaakt werd en dat de apparatuur niet snel genoeg werkte. Schiphol weigert om extra personeel in te zetten, zo meldde De Telegraaf gisteren.
Uit het jaarverslag van 2016 blijkt dat Schiphol in 2016 meer incasseerde bij de luchtvaartmaatschappijen voor beveiliging dan dat ze aan ’handjes’ en apparatuur uitgaf, per saldo 68 miljoen euro. „Dit geld moeten we weer teruggeven aan de luchtvaartmaatschappijen, want dat is de afspraak”, stelt Schiphol.
Nu worden investeringen deels gefinancierd uit de havengelden, die de afgelopen jaren laag waren door druk vanuit de luchtvaartmaatschappijen. Is KLM niet zelf verantwoordelijk voor de achterstand in infrastructuur? “Dat bestrijd ik", zegt De Groot van KLM. "Er zit altijd een gezonde spanning tussen de exploitant van de luchthaven en de vliegmaatschappijen, maar deze lange wachttijd en onderbezetting is wanbeleid.”
Er zou geen sprake zijn van winst maken op de beveiliging. „En op verwachte piekmomenten zet Schiphol maximale beveiligingscapaciteit in”, aldus de woordvoerder.
Geplaatst door Wim
Schiphol en LVNL kent vele soorten wanbeleid. Dit is de minste vorm daarvan. Of misschien juist wel de ergste, want de wachtrij situatie zal gebruikt worden om verder uit te breiden en zo gaan we maar door. Waanzin.
Maar wel als haantje de voorste een handtekening zetten onder een klimaatakkoord in Parijs.