Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Reiziger denkt vaker aan klimaat

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 131 
|
 krant.ad.nl 
ICE_001.JPG

Door Natasja de Groot

Nederlander wil best duurzamer reizen, maar nog steeds liever vliegen.

Bijna vier op de tien reizigers heeft bij het boeken van zijn laatste vakantie rekening gehouden met het klimaat. Britten en Amerikanen scoren het hoogst, Nederlanders en Belgen het laagst. De vakantie helemaal overslaan zit er voorlopig nog niet in.

Dat valt op te maken uit de nieuwste Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het onderzoek zegt een krappe meerderheid van de ondervraagden (afkomstig uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en VS) rekening te willen houden met het klimaat bij hun reisplannen. Bijna 44 procent zegt bereid te zijn extra te betalen voor een duurzame vakantie.

Tussen de wens en het gedrag zit wel verschil: gemiddeld geeft 39 procent van de ondervraagden aan de afgelopen vakantie daadwerkelijk rekening te hebben gehouden met het milieu. Onder de Britten en Amerikanen is het aandeel het hoogst (respectievelijk 48 procent en 47 procent) en onder de Belgen en Nederlanders het laagst (respectievelijk 29 procent en 31 procent).

Volgens directeur Jos Vranken van het toerismebureau toont het onderzoek aan dat reizigers duurzame opties serieus overwegen. De keuze voor klimaatvriendelijke opties wordt volgens hem niet alleen gemaakt op basis van duurzaamheid. ,,Ook chaotische toestanden op luchthavens of de prijzen voor meer duurzame opties zijn van grote invloed op de keuze.''

In vergelijking met een jaar geleden zeggen Nederlanders en Belgen nu vaker de trein te overwegen als vervoermiddel naar Europese bestemmingen. Vorig jaar overwoog 4 procent van de Nederlanders de trein te pakken, nu is dat 10 procent. Het vliegtuig is bij Nederlanders ietsjes minder populair geworden. Dat was in september 2021 nog 58 procent, nu 52 procent.

Populair
Bij de Fransen is de animo om de auto te pakken gestegen. Verder was de boot vorig jaar nog relatief populair bij de Britten, maar dat aandeel is nu aanzienlijk afgenomen. Opvallend is wel: het vliegtuig blijft verreweg het meest gekozen vervoersmiddel voor een Europese vakantie dit najaar.

Met het onderzoek heeft het toerismebureau ook gepeild wat voor gevolgen corona, de oorlog in Oekraïne en inflatie hebben op het reissentiment. Het lijkt erop dat het toerisme er nog niet echt onder te lijden heeft. Het (internationaal) toerisme zit alweer bijna op het niveau van voor corona en daarmee lijkt de sector zich sneller te herstellen dan verwacht.

De prognose is dat er dit jaar bijna zestien miljoen buitenlanders naar Nederland komen. Dat is bijna 80 procent van het aantal bezoekers dat Nederland in 2019 ontving. Het binnenlands toerisme ligt 10 procent hoger dan in 2019. Ondanks zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, Covid-19 en de sterke inflatie, hecht de consument een groot belang aan vakantie, is de conclusie.

Vakantiebudget
Mensen met vakantie-intenties geven aan een vergelijkbaar of zelfs een iets hoger vakantiebudget te hebben dan eerdere jaren. Van de reizigers die voor de komende maanden nog vakantieplannen hebben, geeft gemiddeld 43 procent aan een vergelijkbaar vakantiebudget te hebben, 28 procent heeft iets meer geld te besteden.

Als mensen minder geld over hebben voor de vakantie, zeggen ze liever voor een aantal korte vakanties te gaan, dan één lange vakantie. Een even grote groep zegt even vaak op vakantie te willen, maar tijdens de vakantie de hand op de knip te zullen houden. In Nederland hechten vooral jongeren waarde aan een lange vakantie, ouderen zeggen bij een lager vakantiebudget even vaak op vakantie te zullen gaan, maar dan zuiniger aan te doen óf toch de vakantie een jaar overslaan en sparen voor het volgende jaar.

Overigens is in de onderzochte landen de optie om niet op vakantie te gaan en te sparen voor het volgende jaar het minst gekozen.

Bekijk bericht op "krant.ad.nl"

Reacties op dit bericht