Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Regio wil betere afspraken met Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 515 
|
 uitkijkpost.nl - 27-11-2018 
hvs_castricum_DSC_2563.jpg

REGIO - Slaaphinder, angst voor fijnstof, klimaat, onduidelijke afspraken over geluidshinder. Bewoners uit de wijde omgeving van Castricum, van Heiloo tot Haarlem en van Heemskerk tot Krommenie bogen zich donderdagavond 22 november in Bakkum over deze problemen. Doel: betere afspraken met Schiphol.

De bijeenkomst was georganiseerd door Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC). De meeste deelnemers kwamen dan ook uit Castricum zelf, maar de belangstelling was breed en betrokken. Sijas Akkerman, directeur Natuur en milieu federatie Noord-Holland leidde het thema Vliegen en klimaat in. Ingrid Zandt, beleidsmedewerker GGD Kennemerland presenteerde het Bevolkingsonderzoek vlieghinder en slaapverstoring. Hans van Schoor, secretaris PVRC tenslotte, toonde de laatste onderzoeksgegevens over de nachtelijke vlieghinder.

Na de pauze begon het echte werk en bespraken de bewoners in groepjes hun zorgen en de noodzakelijke maatregelen. De belangrijkste uitkomsten:
- Een meerderheid van de deelnemers wil naar minder dan 500.000 vluchten van en naar Schiphol. Dit vanwege klimaat, gezondheid en leefbaarheid. Bovendien moet er duidelijkheid komen over de schadelijkheid van de uitstoot door de vliegtuigen.
- Vanwege het grote aantal inwoners dat slaaphinder ervaart door de nachtvluchten, moeten de vluchten 's nachts stoppen tussen 23.00 uur en 7.00 uur.
- Voor de overige vliegbewegingen moeten er veel betere afspraken komen. Over de frequentie en duur van overvliegen, het geluidsniveau, de vlieghoogte en het gebied waarover de vluchten gespreid worden. Belangrijk hierbij is de voorspelbaarheid van tijdstip en duur van de vlieghinder. Betrouwbaar open overleg met de luchthaven is belangrijk.

Het bestuur van PVRC zal deze punten inbrengen in de overleggen over Schiphol. Omdat de zorgen over vlieghinder inmiddels breder in Nederland spelen, worden de punten ook ingebracht in het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL).

Meepraten
De omwonenden van Schiphol hebben zich in verschillende organisaties verenigd om via afgevaardigden mee te praten in de OmgevingsRaad Schiphol, de ORS. Tijdens de Luchtvaartdag op 8 december kunnen omwonenden persoonlijk en direct hun visie geven op de ontwikkeling van Schiphol (zie ook www.luchtvaartdag.nl). De Luchtvaartdag is een bijeenkomst met de ORS en voorzitter Hans Alders, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen en Natuur en Milieu Federatie Noord Holland.

Wilt u meer weten? Interessante websites zijn vlieghinder.nl, stopluchtvaartgroei.nl en eerlijkovervliegen.nl. Op vlieghinder.nl vindt u ook het Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring vliegverkeer.

Ook op woensdag 28-11-2018 gepubliceerd in:
Nieuwsblad Castricum
De Castricummer

Bekijk bericht op "uitkijkpost.nl - 27-11-2018"

Reacties op dit bericht