Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Regio Gooi en Vecht tegen groei van Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1003 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 04-02-2019 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Eddie de Paepe

HILVERSUM - De regiogemeenten praten op 14 februari over een gezamenlijke brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen over Schiphol. Inzet is onder meer: geen verdere groei van de luchthaven.

Vorige week meldde voorzitter Alders dat de Omgevingsraad Schiphol geen advies gaat uitbrengen over Schiphol. De partijen (luchtvaart, milieuorganisaties, bedrijfsleven, gemeenten, provincies en omwonenden) konden het niet eens worden. Gooise Meren vertegenwoordigt overigens de regio in zowel de Bestuurlijke Regie Schiphol als in het Regioforum van de Omgevingsraad Schiphol.

Integraal
De ’Schiphol-wethouders’ van Gooise Meren en Hilversum adviseren nu hun collega’s in de overige regiogemeenten om een brief naar de minister te sturen. Met daarin het gezamenlijke standpunt en advies, en het verzoek om die integraal mee te nemen in haar besluit.

Fijnstof
Beide wethouders stellen voor om in de brief onder meer te zetten dat de regio tegen de verdere groei van Schiphol is. Verder zou gepleit moeten worden voor meer duurzaamheidsmaatregelen zoals vliegen met zo weinig mogelijk uitstoot van CO2 en (ultra)fijnstof. Ook moeten woongebieden in met name het Gooi en de Vechtstreek ontzien worden door ’het verleggen van vliegroutes naar buiten de regio’ en door ’hoger over de regio te vliegen’.

Gezondheid
Ten slotte stellen beide wethouders voor om de minister te vragen pas een besluit te nemen over de groei van Schiphol en Lelystad wanneer vraagstukken rondom een aantal thema’s (zoals gezondheid, veiligheid en milieu) ’uitgekristalliseerd zijn’ en ’passende oplossingen gevonden zijn om overlast (milieu) en gevaarzetting tegen te gaan’.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 04-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door sara

Ben zo benieuwd of ze iets hier mee gaat doen.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Sara. Beschouw het maar als het zoveelste signaal.....

Geplaatst door sara

@Jaap, ja dat is waar! Vandaag hebben meer dan 10.000 kinderen gedemonstreerd ook een signaal.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

‘Verder zou gepleit moeten worden voor meer duurzaamheidsmaatregelen zoals vliegen met zo weinig mogelijk uitstoot van CO2 en (ultra)fijnstof.’

Hoe zien die gooise rechtse rakkers dit voor zich? Het schone vliegen bestaat namelijk niet. Zie gewoon de waarheid onder ogen, vliegen is zeer vervuilend, zorgt voor veeloverlast, slurpt subsidie en als je er iets aan wil doen moet men minder vliegen en daarvoor meer betalen.

Vertel dat je partijgenoten van vvd en cda in den haag en stop met dat gelieg over schoon en duurzaam vliegen of je eigen straatje schoonvegen en de rommel bij een buurgemeente dumpen.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Peter. Die "gooise rechtse rakker" van Gooise Meren ken ik persoonlijk; dat is Geert-Jan Hendriks van D66. Hij is tegen verdere groei van Schiphol en wil de bestaande overlast zoveel mogelijk terugdringen. Dat is in het belang van alle omwonenden van Schiphol, toch? Toegegeven:krimp zou nog beter zijn. Hij weet dat met de huidige stand van de techniek duurzaam vliegen nog verre toekomstmuziek is en zijn partijgenoten in Den Haag worden steeds kritischer over de luchtvaart. Zo wil deze partij zich er bijvoorbeeld hard voor maken dat er een wereldwijde accijns op kerosine wordt geheven. Om de groei van de luchtvaart te temperen. Over "de rommel bij buurgemeenten dumpen" nog het volgende. Dat lijkt inderdaad op het NIMBY. Maar om het een beetje te nuanceren wijs ik er op dat van bijna alle banen de aan- en afvliegroutes over deze regio gaan. En wellicht ten overvloede; in deze regio wonen niet alleen welgestelden; verreweg de meeste huizen hebben hier geen oprijlaan die vol staat met Jaguars of Landrovers.

Geplaatst door sara

@ Peter, ergens was dat ook wat ik als eerste dacht. Maar ik ben het eens met Jaap. Het is een signaal en links en rechts... is zo makkelijk. Of eigenlijk beter, ik bedacht me vanmorgen als '' slinkse linkse milieu activist'' dat ze ( ik noem ze maar nog even een keertje) het rechts populistisch, Neo-liberalistisch, corrupt, zakkenvullende, in het verdienmodel zoekgeraakte, dogmatisch, stelletje gespuis geboefte en schorem (in het Engels ook een mooi woord voor riffraff) in staat zijn om een zeer gepolariseerde samenleving te hebben gecreëerd ( dat is dus de tactiek, vuil spel). Mooi voorbeeld: gister, 15000 tieners en kinderen met spandoeken komen naar den haag. Dit wordt vervolgens neergezet als een door linkse ouders, leerkrachten en media gehersenspoelde actie. De reactie van Rutte vond ik rondheid kleinerend. Ik denk dat het belangrijk is om hier niet aan mee te doen. Het is wat het is: Wij als burgers en bestuurders nu eindelijk ook steeds meer ( overigens niet in Amstelveen) een signaal af. Ik ga niet meer mee in zwart makerij. Ze worden gewoon langzaam ontmaskerd door hun eigen corruptie, domheid en kortzichtigheid. Tenminste dat is mijn diepe hoop.

Niet meer in mijn achtertuin, niet die van mijn buren, nee, bij niemand mer over een tuin of huis in de nacht. Ook niet op zee en dan over de duinen. Minder overlast = krimp ( D66 gaat daar helaas nog niet in mee, is een reden dat ik zeer teleurgesteld in ze ben).

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

ja, niet bij iemand ter wereld! het is zo vreselijk armoedig om in zo’n zielige, zichzelf in de uitverkoop gooiende opeenhoping van mensen te moeten leven. Waarom vinden we onszelf als mensheid niet opnieuw uit...renaissance...wederopstanding als weldenkende wezens...nee daarvoor moeten we eerst alles uitroeien...vrees ik...als ik onze premier hoor praten...

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

@jaap, fijn dat uw vriend ook kritisch op Schiphol is.
Verder heb ik niks tegen welgestelden, mitseerlijk verdiend.
Het D66 beleid is natuurlijk echter desastreus tot op heden.
Daarbij is D66 de laatste 10 jaar toch al een partij waarbij de burger enzijn belangen echt op laatste plek komt. Betalen zullen we maar rechten ho maar.
Nu heeft men D66 weer een onderzoek naar Schipholin zee gefaciliteerd, is ook een idioot plan en verder steunt men VVD en CDA door dik en dun.
We zullen het zien de komende weken.