Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Recordaantal reizigers op Nederlandse luchthavens, Eindhoven Airport groeit doorrr!

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1154 
|
 dichtbij. nl - Editie Eindhoven 
hv_geluidshinder_2928.jpeg

Door Martijn van Gessel, Dichtbijredacteur

EINDHOVEN - Vorig jaar zijn voor het eerst meer dan 60 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens gevlogen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle passagiers reist 90 procent via Schiphol. Op ruime afstand van Schiphol volgt Eindhoven Airport als tweede luchthaven van ons land, met een aandeel van 6,5 procent van alle passagiers.

In de laatste vijf jaar is het aantal vervoerde passagiers op Schiphol met ruim een kwart gestegen tot 55 miljoen reizigers in 2014.

Op Eindhoven Airport steeg het aantal reizigers in de afgelopen vijf jaar van 1,7 miljoen naar 4 miljoen. Dat is onder meer het gevolg van een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen, aldus het CBS.

Eindhoven Airport zal de komende jaren verder groeien. Samen met Lelystad Airport krijgt Eindhoven een belangrijke rol in het stap voor stap overnemen van verkeer van Schiphol, dat zijn (concurrentie)positie als internationale luchthaven met veel transferverbindingen wil versterken.

Schiphol mag de komende jaren groeien tot 500.000 vliegbewegingen per jaar. “Om ruimte te bieden aan de totale vraag naar luchtvaart in Nederland moeten Lelystad en Eindhoven vluchten gaan opvangen die niet aan de mainport gebonden zijn en niet bijdragen aan het internationale netwerk van Schiphol”, aldus het Rijk.

De opvang van vluchten op regionale luchthavens als Lelystad en Eindhoven zorgen volgens de overheid “voor een impuls in de regionale economie”, en in geval van Eindhoven daarmee ook een impuls aan de werkgelegenheid in de Brainport-regio.

In het ‘Luchthavenbesluit Eindhoven' hebben staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Hennis-Plasschaert (Defensie) vorig jaar vastgelegd dat Eindhoven Airport tot 2020 in twee stappen mag groeien met 25.000 extra vliegbewegingen.

Nu het besluit is genomen over de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport, kan gestart worden met de aanleg van de startbaan en een passagiersterminal. Na de verwachten opening mag Lelystad uitgroeien tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dit besluit is vandaag, dinsdag 31 maart, in het Staatsblad geplaatst.

Bekijk bericht op "dichtbij. nl - Editie Eindhoven"

Reacties op dit bericht