Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rechtbank: nieuw onderzoek naar geluidsoverlast AWACS-toestellen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 801 
|
 nos.nl - 06-09-2017 
tb_vliegtuig_PH-BFK_100801_9064.jpg

Het Rijk moet opnieuw onderzoeken of de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen in de Limburgse grensregio beperkt kan worden. Dat heeft de rechtbank bepaald. Ook moet opnieuw bekeken worden of inwoners van Brunssum en Schinveld recht hebben op een schadevergoeding.

De Vereniging Stop Awacs Overlast had twee zaken aan de rechter voorgelegd, schrijft 1Limburg. De eerste was een verzoek om extra maatregelen tegen geluidsoverlast. De rechtbank concludeert dat de minister van Defensie gebruik heeft gemaakt van verouderde onderzoeken bij het afwijzen van die vraag. Zo is niet onderzocht wat extra isolatie van woningen naar huidige maatstaven kan opleveren.

De tweede zaak ging over de vraag of ruim 180 bewoners van de grensregio recht hebben op een schadevergoeding. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu had dat afgewezen, maar moet daar van de rechtbank opnieuw naar kijken. De staatssecretaris heeft eerder gezegd dat zij geen invloed heeft op vluchten van de NAVO-toestellen, maar dat is volgens de rechtbank niet waar.

Verouderde toestellen
De rechtbank constateert verder dat de AWACS-toestellen al jaren niet meer zijn toegestaan in Amerika en in de Europese burgerluchtvaart. "De minister van Defensie moet daarom met uitleg komen waarom het niet mogelijk is om voorwaarden te stellen aan het type vliegtuigen dat wordt gebruikt", aldus de rechtbank.

De AWACS-vliegtuigen worden ingezet om het NAVO-luchtruim te controleren. Ze zijn van het type Boeing E3. Dat is de militaire variant van de Boeing 707, een type dat voor het eerst vloog in 1957. De vliegtuigen werden in Amerika al in de jaren tachtig verboden.

Bekijk bericht op "nos.nl - 06-09-2017"

Reacties op dit bericht