Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Raad van State stopt geschil over stikstofberekeningen Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 227 
|
 levopost.nl 17-01-2024 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Door Adrie van der Wel

De minister van Natuur en Stikstof heeft alle beschikbare gegevens over stikstofberekeningen voor Lelystad Airport openbaar gemaakt. Daar moet de stichting HoogOverijssel het mee doen. Dat oordeelt de Raad van State vandaag. Daarmee is dit omstreden dossier voor de Raad gesloten.

De stichting en de minister liggen al jaren met elkaar overhoop, omdat volgens de stichting gegevens over de berekeningen worden achtergehouden. De stichting heeft wel enige informatie van de minister daarover gekregen. Maar die informatie kan niet kloppen, zeggen de woordvoerders. Er moeten ontbrekende gegevens zijn. En daarmee wil de stichting aantonen dat er is gesjoemeld met de stikstofberekeningen voor de uitbreiding van Lelystad Airport tot 45.000 vluchten per jaar.

Grote twijfels
Dat er grote twijfels zijn over de berekeningen, is algemeen bekend. Volgens de verdachte berekeningen zou er niet eens een natuurvergunning nodig zijn voor de uitbreiding, omdat de grote uitbreiding toch nauwelijks stikstof veroorzaakt. Dat is op zich al een weinig geloofwaardig verhaal.

HoogOverijssel maakt zich druk over de geplande uitbreiding, omdat dan een flink deel van de provincie Overijssel onder een lage aanvliegroute komt te liggen. Grote twijfels over de stikstofberekeningen vormden vervolgens de aanleiding om alle gegevens boven tafel te krijgen. Volgens woordvoerders van de stichting is dat ook nodig om een strafrechtelijke procedure te starten tegen de opstellers van de berekeningen.

Maar de Raad van State waagt zich niet aan een analyse van de verstrekte gegevens over de stikstofberekeningen. Het inschakelen van onafhankelijke deskundigen vindt de Raad niet nodig. ‘In deze procedure kan de juistheid van de gemaakte berekeningen niet beoordeeld worden’, zegt de Raad. Voor de Raad telt alleen of de minister alle beschikbare gegevens heeft verstrekt. Volgens de minister is er niet meer. De Raad vindt dat een aannemelijk verhaal.

Reactie
Advocate Maaike Bekooy is desondanks blij met de uitspraak van de Raad. Want die oordeelt nu ‘dat er geen documenten zijn waarin alleen voor Lelystad Airport een berekening is gemaakt van de ontwikkelingsruimte’. Omdat de gevraagde gegevens er volgens de Raad niet zijn, zat Lelystad Airport zonder meer fout, aldus Bekooy. Want voor de geplande uitbreiding was dus geen stikstofruimte.

Bekijk bericht op "levopost.nl 17-01-2024"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Het blijft een raar verhaal. Om een echt goede uitspraak te doen over de te verwachte effecten op stikstofdepositie moet je natuurlijk over alle gegevens en rekenmodellen beschikken en deze ook helemaal doorgronden. Je beroepen op de betrouwbare deskundigheid van (door de luchtvaart medegefinancierde?) instellingen blijft een zwaktepunt. Hier is m.i. ruimte tot manipulatie.

‘In deze procedure kan de juistheid van de gemaakte berekeningen niet beoordeeld worden’, zegt de Raad. Voor de Raad telt alleen of de minister alle beschikbare gegevens heeft verstrekt. Volgens de minister is er niet meer. De Raad vindt dat een aannemelijk verhaal.’

Een berekening is of juist of niet juist en het niet verstrekken van gegevens, waaruit dit blijkt, klopt eenvoudig niet. Is hier sprake van onwil of onbenul, of slinks achterhouden van informatie, die de plannen van I&W en de sector zouden dwarsbomen?