Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Raad van State overweegt principezaak over ‘dubbele geluidsruimte’ voor vliegveld Teuge na actie bur

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 594 
|
 destentor.nl - 09-12-2020 
wp-politiek_3701.JPG

Door Cerberus

Raad van State gaat de komende weken onderzoeken of er alsnog een rechtszaak moet komen over de weigering van de Provinciale Staten(PS) van Gelderland om een luchtvaartbesluit voor vliegveld Teuge te nemen.

Volgens omwonendenvereniging Platform Vlieghinder Teuge hadden PS volgens de Luchtvaartwet uiterlijk 1 november 2014 een luchtvaartbesluit voor Teuge moeten nemen, zo bleek woensdag tijdens een zogenoemde verzetszaak in Den Haag.

Lees ook hier: Mag Teuge Airport groeien? Vliegveld wil wel, maar buurt vreest overlast

Lees ook hier: Actiegroep verhoogt druk op vliegveld Teuge: ‘Waar blijft aanvraag Luchthavenbesluit?’

Twee keer zoveel geluid
‘Maar Provinciale Staten schuiven dat besluit met opzet voor zich uit,’ zei Geert Boreel van Platform Vlieghinder Teuge. Hij vreest dat dat alles te maken heeft met een fout die in 2010 is gemaakt waardoor Teuge in het aanwijzingsbesluit dubbel zoveel geluidsruimte heeft gekregen dan de bedoeling was. Dat betekent dat er twee keer zoveel vliegverkeer mogelijk is en dus twee keer zoveel geluidsoverlast voor omwonenden.

Boreel vreest dat Provinciale Staten en het Rijk straks gretig gebruik willen maken van die dubbele geluidsruimte, zodra vliegveld Lelystad is uitgebreid. ‘Dan zitten ze daar met het kleine vliegverkeer in de maag. Dat kan door die fout dan makkelijk naar Teuge worden doorgeschoven. En dat willen wij voorkomen,’ aldus Boreel bij de Raad van State. Overigens behandelde de Raad het verzet van Platform Vlieghinder Teuge tegen een eerdere niet-ontvankelijkheidsverklaring.

Luie stoel
Afgelopen juli stelde de hoogste bestuursrechter zonder zitting vast dat het platform geen belanghebbende was bij het afdwingen van een luchthavenbesluit. Dat zou alleen maar kunnen als het platform zelf een luchthaven op Teuge wilde beginnen.

‘Maar ik snap wel dat dat niet de bedoeling is van Platform Vlieghinder,’ erkende rechter en staatsraad Lex Michiels, ‘ik wil nog niet op een uitspraak vooruitlopen, maar er is best iets voor te zeggen dat het platform mogelijk toch belanghebbende is bij de vraag of Provinciale Staten al dan niet een luchthavenbesluit moeten nemen. Immers, omwonenden hebben er zeker belang bij dat zij niet onaanvaardbaar veel overlast van vliegverkeer krijgen. Daar ga ik zo snel mogelijk een uitspraak over doen. Dat betekent nog geen inhoudelijke beslissing. Als ik het platform in het gelijk stelt komt er eerst een principezitting over de vraag of platform al dan niet belanghebbende is.’

Platformwoordvoerder Boreel en diens raadsvrouw waren al heel blij dat de staatsraad bereid leek om een rechtszaak over Teuge alsnog op de agenda te willen zetten. Volgens Boreel wordt het hoog tijd dat de provincie van zijn luie stoel komt en actief aan de belangen van zijn inwoners denkt. Uitspraak binnen enkele weken.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 09-12-2020"

Reacties op dit bericht